Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkare varnar för ny förlossningstrend - kan ge barnet bestående men

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 18:22.
Baby i säng.
Bild: All Over Press

En växande förlossningstrend har gett flera barn bestående men, skriver Lännen Media i dag.

Det handlar om föderskor som vill ha en så "naturlig förlossning" som möjligt, och därför avvisar till exempel läkemedel eller tekniska hjälpmedel.

Enligt Jukka Uotila, biträdande överläkare vid gynekologiska avdelningen vid Tammerfors universitetssjukhus, handlar det om en ganska stor skara föderskor som är skeptiska till ingrepp.

- Det handlar om flera hundra fall per år, då föderskan har en stark önskan att avstå olika hjälpmedel. Men oftast kommer man överens att i alla fall koppla in nödvändiga metoder om läget blir akut, säger Uotila.

Barnet kan få allvarliga skador

Uotila berättar att det per år också förekommer en handfull extremfall, som vägrar så gott som alla hjälpmedel. Det kan handla bland annat om att vägra mäta pulsen på fostret.

- Om man inte använder pulsmätare för fostret så löper man risk att inte märka syrebrist i tid. Det kan leda till bestående skador eller i värsta fall avlider barnet, säger Uotila.

Förlossningstrenden är så pass stor att oroad vårdpersonal kontaktat Finlands gynekologförening.

Enligt Uotila, som också är styrelsemedlem i föreningen, kommer de att skriva ett ställningstagande för vedertagen medicinsk praxis under vårens lopp.