Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Striden om kolsänkorna är avgjord: Finland kan öka avverkningarna men mindre än skogssektorn hoppats

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 16:08.
En granstockshög med tallar mot klar himmel i bakgrunden.
Bild: Pia Santonen / Yle

De tre institutionerna: ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen har enats om ett slutligt beslut om hur man ska beakta de kolsänkor som finns i skogarna.

Det slutliga beslutet liknar långt den uppgörelse som EU:s miljöministrar kom överens om i oktober. Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) var då väldigt besviken och lade ned sin röst.

När EU-parlamentet tog ställning till kolsänkorna i september fick däremot Finlands linje gehör. Europaparlamentariker Nils Torvalds (sfp) var den som drev det finländska skogsbrukets intressen.

Torvalds menar nu att det beslut som togs i förhandlingarna mellan EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen ändå är betydligt bättre för Finlands del än det som ministerrådet antog.

Ministerrådet gick med på att slopa formuleringen om intensitet. Med intensitet slår man fast hur mycket av den årliga tillväxten ett land får avverka.

Inga eftergifter

Men i övrigt höll ministerrådet, som representerar EU-länderna, hårt fast vid sitt beslut från oktober och gick inte med på några eftergifter.

För Finlands del betyder det skogsavverkningarna kan öka men inte i lika hög grad som regeringen och skogsektorn krävt.

Enligt uppgifter till Yle Nyheter kom man i trepartsförhandlingarna överens om att EU-länderna tillsammans ska kunna avverka skog som motsvarar 360 miljoner ton koldioxid under de följande tio åren.
Finlands andel blir 54,1 miljoner ton.

Finland hade hoppats på en högre kompensation.

Kritik från miljövårdare

Miljöorganisationer har däremot kritiserat kompensationsmekanismen.

Till exempel organsiationen Fern menar att det är "absurt" att skogsektorn låter utsläppen öka när övriga sektorer är tvungna att minska sina utsläpp.

För Finlands skogssektor är det också dåliga nyheter att den referensnivå som ministerrådet godkände blev den slutliga.

Referensnivån baserar sig nu på hur mycket länderna högg skog åren 2000-2009, en period då den finska skogssektorn av olika orsaker gick på lågvarv.

Statsminister Juha Sipilä (C) säger sig ändå vara nöjd.

EU:s klimatkommissionär Miguel Aries Canete bedömer att det slutgiltiga beslutet är i enlighet med EU:s klimatmål.

– Det här är ännu ett exempel på att Europa målmedvetet vill verkställa Parisklimatavtal, säger kommissionären i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln