Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fasels utspel: Slå ihop hockeyligorna i Finland och Sverige

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 18:16.
René Fasel är president i internationella ishockeyförbundet.
Bildtext René Fasel är president i internationella ishockeyförbundet.
Bild: /All Over Press

I samband med den ryska EHT-turneringen i ishockey kommer det internationella ishockeyförbundets president René Fasel med ett nytt utspel: bilda en ny liga med sex lag från Finland och sex lag från Sverige.

I samband med en paneldebatt med ishockeyns framtid som ämne tog Fasel till orda.

Hans idé går enligt svenska Aftonbladet ut på att ta upp konkurrensen med NHL.

– Jag vet att dessa samtal förekommer med jämna mellanrum sedan flera år. Jag vill påstå att jag är övertygad om att det är nödvändigt att skapa en pan-europeisk liga, sade Fasel enligt Aftonbladet.

Enligt Fasel finns det över 100 klubbar i Europa som tävlar på en hög nivå och han anser helt enkelt att det är för mycket.

– Vi har inte tillräckligt många spelare för att fylla ut lagen med. Kanske skulle Sverige och Finland ha en liga med sex lag från vardera nation? Det är en idé, konstaterade Fasel.

Fasels tanke får understöd bland annat från ryska Roman Rotenberg med stark förankring i Jokerit.

Tidningens egen kolumnist Mats Wennerholm är däremot inte övertygad.

– Inte ens KHL med sina miljarder har lyckats utmana NHL, även om de har fått en del ryssar att stanna hemma. Och att ta de sex svenska lagen och slå ihop de i en liga med de sex bästa från Finland? Det är en befängd idé, inte bara ur publiksynpunkt, skriver Wennerholm i Aftonbladet.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Den finska ligans ordförande Heikki Hiltunen har kommenterat Fasels utspel till Yle Urheilu och medger att motsvarande modeller också tidigare varit på tapeten i diskussioner.

– Visst finns det intresse från ligan, dessa diskussioner kommer nog att föras. Det är ännu ett aktuellt förslag. Personligen ser jag att det är i den riktningen världen är på väg. Huruvida vi hittar en modell som tryggar ligans, ligalagens och den finska toppishockeyns intressen måste vi sen fundera på, säger Hiltunen till Yle Urheilu.

(17.37 - artikeln uppdaterad med Heikki Hiltunens kommentar)

Diskussion om artikeln