Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kimmo i Lovisa byggde en egen julvärld med 140 minigranar, 3 500 sockerbitar och åtskilliga tomtar

Från 2017
Uppdaterad 17.12.2017 22:07.
Juldekoration med tomtens julverkstad.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Kimmo Lonka från Lovisa älskar julen och varje år bygger han upp en hel värld full av tomtar, snöglober, leksakståg och pepparkakshus. Det speciella med hans julvärld är att han gör allt själv.

I årets version finns 550 ledlampor, 140 träd och 42 små byggnader som han har knåpat ihop av toarullar, blåbärsris och gamla flaskborstar.

När jag stiger in i Kimmo Lonkas vardagsrum tappar jag hakan. Det första som möter mig är ett enormt podium där en hel julvärld tornar upp sig med de mest sagolika små juldekorationer man kan tänka sig.

Juldekoration med tomtens julverkstad.
Bildtext Julvärlden tar upp sex kvadratmeter av vardagsrummet.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Lonka skrockar förtjust när han ser min min. Att se hur folk reagerar när de ser hans julvärld är hälften av nöjet, säger han.

Ett hobby som växer för varje år

Under de senaste 15 åren har Kimmo Lonka byggt upp en julvärld varje år. Han startade anspråkslöst med några pepparkakshus och några bomullstussar.

Det enorma julmonumentet tenderar att växa sig större och mer omfattande för varje år. I årets version finns 330 ledlampor, 140 träd och 42 små byggnader som han knåpat ihop själv eller fyndat på loppis.

– Amerikanska julvärldar brukar likna min men skillnaden är att jag gör allting själv från grunden. Jag använder råmaterial som kvistar och kottar och tillverkar till exempel små granar av toapappersrullar. I de amerikanska kreationerna är alla smådelar köpta.

Julprydnad.
Bildtext Man kan göra träd av en toarulle, blåbärsris och lite vit färg.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Lonka använder sej av många olika material som blåbärsris, träpinnar för grillning, gamla chipsburkar, flaskborstar, mjölkkartonger och lite kvistar.

– Man kan göra väldigt mycket av saker man har hemma. Det som jag inte gjort själv har jag oftast hittat på loppis, eller så har mina vänner gett det till mej.

Det finns riktigt grus, fejksnö och en massa bomull.

– Jag hittade ingen bra konstgjord snö i Finland så min kompis i Nederländerna skickade lite till mej.

Som en julsaga

Julvärlden är byggd lite som ett podium med tre olika höjdnivåer. Julgubbens verkstad tronar högst på toppen och får sällskap av en julgran dekorerad i blått och vitt.

Julgransprydnader i en gran.
Bildtext Julgransdekorationerna uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I år har Lonka valt att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum och också julgranen i hörnet av rummet har prytts av blåvita flaggor.

– Jag har ett slags övergripande tema varje år utgående från huvudkreationen på toppen, säger Lonka och pekar på julgubbens verkstad som i år pryder toppen av verket.

I år fokuserar han också på att skapa en gammaldags jul och därför har han byggt små hus med tillhörande små ladugårdar.

– Det ska vara en sagolik känsla!

Dessutom har han lagt extra stor vikt vid detaljerna i år.

Juldekoration.
Bildtext Man kan beundra alla smådetaljer i en evighet.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Han tycker att det är roligt att se vilka olika detaljer olika människor fäster sig vid.

Ett litet barn berättade för honom att pingvinerna var så fina, men Lonka kom inte ihåg att han skulle ha en endaste pingvin i julvärlden.

– Jag började fundera på var jag har pingviner, jag visste ju att jag hade lamm, kor och grisar men var i hela världen har jag pingviner.

Det visade sig att barnet hade fått syn på pingvinerna i en snöglob, berättar Lonka och pekar på två minimala pingviner i snögloben. Med tanke på att det finns över 30 snöglober var det ett väldigt uppmärksamt barn!

Skräp blir julgransdekorationer

Lonka tillverkar alla slags julprydnader själv; i granen hänger snöflingor gjorda av toarullar och i soffans trängs de tomtekuddar som han har sytt under året.

– Allt vårt skräp hänger i princip i julgranen, säger han skrattande.

Kimmo Lonka i en soffa.
Bildtext Julälskaren har förstås tomtekuddar i soffan.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Moderna juldekorationer faller honom inte i smaken. Han tycker att de inte förmedlar den rätta julstämningen.

Lonka plockar fram en ask med gamla julgransljus och berättar att han köpte asken bara för att den var så dekorativ.

Han har samlat på julprydnader i tiotals år men en hel del kommer från släkten. En orsak till att han närmast kan kallas julfanatiker är att det stora intresset för julen går i släkten.

Hans släktingar har också samlat på julprydnader och dekorerat sina hem och sedan dokumenterat det, berättar Lonka och visar ett helt album fyllt med foton på juldekorationer från 60-talet.

Jul i sinnet året om

Kimmo Lonka har alltid julen i bakhuvudet. Genast i januari börjar han fundera på hur nästa julvärld ska se ut och under vårvintern pysslar och donar han med nya dekorationer till julvärlden.

Han fyndar gamla prylar på loppisar och på resor. På sommaren samlar han in material från naturen som han kan använda, kvistar, grenar, kottar och mossa.

I år började han sätta ihop julvärlden i början av november, men i det skedet hade han redan pysslat ihop största delen av alla små prydnader. Det var bara att bygga ihop stommen av spånskivor.

En del dekorationer använder han år efter år medan andra får ta paus mellan jularna.

– Det är viktigt att huvudprydnaden är ny varje år. I fjol hade jag ett slott byggt av sockerbitar, och de ryska turisterna älskade det! Slottet består av 3500 sockerbitar som limmats ihop.

Slott av sockerbitar.
Bildtext Slottet av sockerbitar får stå framme också i år eftersom det var så populärt.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Varje år kan man få ta del av Lonkas julvärld under evenemanget Traditionella julhem i Lovisa. Han har också en Facebooksida.

Hur kom det sig att du började med din hobby?

– Först var det för min egen skull, sen fick jag barnbarn och så var det för deras skull. Men det här är också ett sätt för en vuxen att få vara ett barn igen. Man får till exempel leka med tåg, säger han skrattande och trycker igång tåget som tuffar runt julvärlden.

Leksakståg.
Bildtext Tåget köpte Lonka på nätet.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

För honom är det ett stort nöje att ta emot folk som vill komma och se på hans arbete, det är motiverande.

– När en liten parvel står och beundrar min julvärld med öppen mun så vet jag att jag har lyckats skapa någonting fint.

Redan nu vet han hur julvärlden ska se ut nästa år, men det tänker han inte avslöja ännu.

– Men jag kan berätta att jag kommer att ha med två tåg!