Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals barn utsatta för övergrepp i Australien - "det är en nationell tragedi"

Från 2017
Uppdaterad 15.12.2017 09:20.
En stark manshand täcker en liten flickas mun.
Bildtext Rapporten slår också fast att offren inte har blivit hörda.
Bild: Rafael Ben-Ari / Alamy/All Over Press

Australien har under tiotals år misslyckats med att skydda barnen, visar en omfattande utredning av sexuella övergrepp mot barn. Övergreppen har inträffat överallt där barn bor, går i skola och tillbringar sin fritid.

Under fem års tid har en grupp utredare undersökt sexuella övergrepp mot barn i Australien. Australiens regering beställde utredningen år 2012 efter många år av anklagelser om allvarliga övergrepp mot barn.

Utredarna har kontaktats av mer än 15 000 personer och rapporten bygger på vittnesmål av över 8 000 offer. Många av dem har vittnat om systematiska övergrepp mot barn i kyrkor, barnhem, sportklubbar, ungdomsgrupper och skolor.

"Tiotusentals barn har utsatts för sexuella övergrepp i många australiska institutioner. Vi kommer aldrig att känna till det verkliga antalet", skriver utredarna i rapporten.

Flickorna var i medeltal tio år gamla och pojkarna elva då de utsattes för övergreppen. Många av vittnesmålen är tiotals år gamla.

Tusentals institutioner inblandade

Sammanlagt har över 4 000 institutioner anklagats för övergrepp. En stor del av dem har kopplingar till den katolska kyrkan.

Det har skett övergrepp nästan överallt där barn har bott, gått i skola eller deltagit i olika religiösa, kulturella, idrotts- eller fritidsaktiviteter.

Utredarna har arbetat i fem år för att sammanställa rapporten.
Bildtext Rapporten består av 17 volymer.
Bild: EPA-EFE/JEREMY PIPER/ROYAL COMMISSION INTO INSTITUTIO HANDOUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAN

"Det handlar inte om några enstaka rötägg. Samhällets viktigaste institutioner har misslyckats totalt", skriver utredarna.

I en del institutioner har en eller flera personer upprepade gånger begått övergrepp mot barn. I många fall har offren inte blivit hörda.

En nationell tragedi

Utredarna listar 400 rekommendationer för att förbättra säkerheten för barn och göra det svårare för pedofiler att verka ostraffat. En av dem är att avskaffa kravet på att präster ska leva celibat.

"Oavsett hur många det gäller, så är det en nationell tragedi som begåtts över generationer inom många av våra mest betrodda institutioner", skriver utredarna.

Över 2 500 fall har lämnats över till polisen sedan år 2013, och 230 åtal pågår. Fler än 1 800 personer anklagas för övergrepp.

Många är tacksamma över att övergreppen äntligen utreds.
Bildtext En demonstration till stöd för utredningskommissionens arbete.
Bild: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Utredningen omfattar också Australiens högst uppsatte katolik, kardinal George Pell. Han har anklagats för flera sexuella övergrepp på 1970-talet.

Många av institutionerna har erkänt att de misslyckats och bett om ursäkt av offren. Det är ännu oklart om offren kommer att få någon kompensation.

Läs hela rapporten här.

Diskussion om artikeln