Hoppa till huvudinnehåll

Film och tv

Ska du se en enda film under julhelgen så ska du se den här: Muminfamiljen på Rivieran

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt

På julannandag visar Yle Fem den omtalade Mumin-animationen “Muminfamiljen på Rivieran” från 2014.

Filmen bröt djärvt mot de traditionella muminelementen som vi vant oss vid från Tove Janssons böcker och den japansk-holländska animationsserien från 1990/1991.

Saker och ting i Mumindalen har ju alltid haft sin rätta plats. De bekanta elementen har suttit tryggt och bekvämt på muminkaffekoppen och mumindockhuset med sina pyttesmå möblemang och bestick.

Vi kan utantill cd-konvoluten, motiven i muminvärldens presentbutik i Nådendal, tandläkarväntrummets tummade muminböcker och de där muminpysslen som kommer på köpet när man köper en hamburgarmåltid utan franskisar.

Inte sedan filmen Kometen kommer från 1992, som är den senaste tecknade långfilmen om Mumin, har Mumin uppdaterats på vita duken.

Någonstans på vägen glömde vi bort att Tove Jansson riktade sig även till vuxna.

Filmen Muminfamiljen på Rivieran vänder på det här.

Den finsk-franska animationen är regisserad av Xavier Picard och samproducerad av honom och Hanna Hemilä, som också är filmens co-regissör. Filmen hade premiär på bio i oktober 2014 och visas nu för första gången på tv.

Filmen baserar sig på Tove Janssons tecknade serie Familjen lever högt från 1955 som inspirerades av Toves och hennes mammas upplevelser på Rivieran.

Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson som är ordförande på Moomin Characters som idag bevakar Mumin-brandet var hela tiden med i processen.

Muumihahmojen käyttöoikeuksia valvovan Moomin Characters Oy Ltd:n pääosakas ja taiteellinen johtaja Sophia Jansson (Lars Janssonin tytär, Tove Jansson oli täti), Salmisaari, Hki, 7.12.2017.
Bildtext Sophia Jansson
Bild: Jari Kovalainen / Yle

- Eftersom det var en hyllning till Tove Jansson så kom hela idén från Sophia Jansson. Hon nämnde en gång när vi var och simmade att det var synd att de tecknade serierna aldrig hade adapterats till film eller TV, berättar Hemilä.

- Moomin Characters hade fått förslag på olika filmer och tv-serier men ingen hade föreslagit de tecknade serierna som utgångspunkt. Jag föreslog ett samarbete med fransmän, som har en lång och mångsidig historia med både tecknade serier och animerade filmer, säger Hemilä.

Någonstans på vägen glömde vi bort att Tove Jansson riktade sig även till vuxna

Filmen befinner sig mentalt i en stilig femtio-sextiotalsmiljö där kontrasterna mellan muminfamiljen och den fisförnäma europeiska strandhotellsocietetens högfärdighet krockar i dråpliga scener.

Paralleller kan lätt dras till filmklassiker som Jacques Tatis fantastiska Semestersabotören från 1953 eller den första Rosa pantern-filmen med Claudia Cardinale, David Niven och Peter Sellers från 1963.

Jacques Tati eli monsieur Hulot elokuvassa Riemuloma Rivieralla (1952). Yksi Elämää suuremmat elokuvat -radiosarjassa käsitellyistä elokuvista.
Bildtext Jacques Tati i Semestersabotören 1953.

Hanna Hemilä berättar att de faktiskt hade just Tatis Riviera-komedi som en referens när de planerade filmen. Jacques Tatis ljudvärld och stiliserade bilder inspirerade Mumin-filmen.

Filmplansch för filmen The Pink Panther 1963.
Bildtext Pink Panther 1963
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

- Mumintrollen är tidlösa och Tove Jansson undvek därför i sina böcker och serier alla sorters apparater som kunde binda dem vid en viss tid, säger Hemilä.

Claudia Cardinale och David Niven med diamanthalsband i handen i filmen Pink Panther 1963.
Bildtext Sextiotalselegans med Claudia Cardinale och David Niven 1963.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ett undantag i den här filmen är filmstjärnan Audrey Glamours bil som kan placeras någonstans i femtiotalet, berättar hon.

tove jansson i ateljén
Bildtext Tove Jansson
Bild: Per Olov Jansson

Tove Janssons ursprungliga serieteckningar från 1955 var ju svartvita och enkla.

- På en stor vit duk skulle bilderna se tomma ut så man måste fylla ut bilden med t.ex. textur och ljudvärld och musik, förklarar Hemilä.

Bikiniskandalen

Muminfamiljen på Rivieran saknade inte kontroverser. “Föräldrar upprördes av den nya muminfilmen: Är det här lämpligt?” himlade sig Iltalehti.

Det var nästan värre än den nya Okänd soldats nakenscener i bastun när Muminpappan dricker för mycket whisky och Snorkfröken klär sig i en dyr och liten svart bikini.

När Muminmamman hjälper Muminpappan att bota sin baksmälla märker vi att vi närmat oss Tove Janssons ursprungliga Muminvärld som riktade sig till vuxna och inte bara barn.

Snorkfröken åker vattenskidor i filmen Muminfamiljen på Rivieran
Bildtext Snorkfröken i skandalbikinin
Bild: Handle Productions 2014

- Vi använde Tove Janssons originalmaterial och diskuterade nog det men tänkte att det inte var vår sak att censurera hennes humor för att nå en målgrupp med enbart småbarn, säger Hemilä.

- Det finns alltid utmaningar när man försöker producera innehåll som passar en bred publik. Men barn har nog inte klagat över Muminpappas beteende i filmen, konstaterar hon.

Jag beklagar, mina små älsklingar kan inte tåla fattiglappar

I något skede kom de på sig själva med att idka självcensur. I en scen säger en rik dam om sina ilskna knähundar: “Jag beklagar, mina små älsklingar kan inte tåla fattiglappar".

- Den scenen tog vi bort för det är en så politiskt inkorrekt sak att säga, men sedan lade vi kommentaren tillbaka igen då vi kom ihåg att den var ju ett av Tove Janssons originalskämt i den tecknade serien, berättar Hemilä.

Hon skrattar också litet åt rabaldret med den lättklädda Snorkfröken.

- Hela diskussionen var så fånig, mumintrollen har ju aldrig kläder. Det här var dock ett av de sällsynta tillfällen då de har kläder.

- Först när Snorkfröken provar bikinin så inser man att hon annars inte har några kläder, skrattar Hemilä.

Vuxen färgskala i filmen

Filmen Muminfamiljen på Rivieran har en helt egen färgvärld som inte liknar den japanska färggranna.

- Vi hade en stiliserad färgskala i tankarna när vi planerade filmen, berättar Hemilä.

Det kan ta några minuter att vänja sig vid de gula matta färgtonerna men skimret som ser ut som om det vore en ständig solnedgång finner sin plats och tittaren glider sakta in en skön retrokänsla.

Muminpappan och Sniff solbadar under parasoll
Bildtext Har Muminpappan baksmälla?
Bild: Handle Productions 2014

Att filmen till färgskalan avviker från den pastellfärgade, litet barnsliga stämningen i tv-serien från 90-talet är ingen slump.

- Vi diskuterade tillsammans med Sophia Jansson att den här filmen är en hyllning till Tove Jansson och vi kom överens om att det skulle vara samma figurer som i de tecknade serierna från 50-talet.

- På den tiden var serierna skrivna för en vuxen publik och kvällstidningen London Evening News där de under tjugo års tid publicerades hade en daglig läsarskara på 20 miljoner läsare i fyrtio länder, berättar Hemilä.

- Med färgerna ville vi poängtera att det här inte enbart är en film för barn utan en film för hela familjen. Därför uteslöt vi den pastellfärgade världen.

Från pirater till playboys

Filmen inleds i den bekanta mumindalen med piratäventyr, inte alldeles olikt Pippi Långstrump på de sju haven (1970) men efter ett tag styr familjen likt drullarna i Kiljusen herrasväki (1981) kosan mot en välbehövlig solsemester på Rivieran.

Här tar filmen steget bort från det vi vant oss vid och vi stiger plötsligt in i en europeisk semestermiljö som torde vara bekant för de flesta, med mindre och större kulturkrockar.

Intrigen blir djupare med svartsjukedrama, hemliga konstnärsdrömmar och det ständiga besväret med fint folk som tittar snett på familjen.

De snofsiga franska hotellgästerna, markiserna och filmstjärnorna behöver en referensram, att kunna sätta detta excentriska mumingäng i någon sofistikerad kontext, för att kunna uthärda deras ibland ofina beteende.

Centrala figurer i filmen är filmstjärnan Audrey Glamour och playboyen Clark.

Muminfamiljen får stämpeln “excentriker” och vips blir de intressanta och fascinerande för de andra. Till sist uppdagas det förstås att de inte badar i pengar på samma sätt som den adliga gräddan på Rivieran.

Utom en i mumingänget men denne har också slarvat bort sina miljoner under en sten på stranden...

Lilla My tittar i spegel på stranden. Tecknad bild från filmen Muminfamiljen på Rivieran.
Bildtext Lilla My
Bild: Handle Productions 2014

Kate Winslet som Filifjonkan 2019

Den japanska tv-serien om Mumin kommer 2019 att uppdateras med en påkostad inhemsk tv-serie som på engelska heter Moominvalley.

Denna serie är en hybrid av 2D och 3D-animation. Ingen mindre än Titanic-stjärnan Kate Winslet ger sin röst åt Filifjonkan och serien produceras av Yle och Gutsy Animations och backas upp av Moomin Characters.

Vad som kommer att ske i den serien vet vi inte så mycket om ännu, men i väntan på den kan vi som sagt under julhelgen gotta oss i den unika, litet udda, muminfilmen där de bekanta trollen glider fram som elefanter på societetsfest.

Och vi får se Snorkfröken i bikini också.

Jacques Tatis hela produktion kan förresten ses på Yle Arenan fram till årsskiftet så om ni vill se mästarens klassiker med den “ursprungliga mister Bean”-figuren monsieur Hulot så ska ni förskansa er i soffan med popcorn!

collage av julfilmer

Familjefilmer under jul - och nyårshelgen

Här har du Yle Fems familjefilmer samlade.

Diskussion om artikeln