Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FC Köpenhamn bekräftar: Jesse Joronen klar för danska storklubben – med femårigt kontrakt

Från 2017
Jesse Joronen flyttar från England till Danmark.
Bildtext Jesse Joronen i farten.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den finländske landslagsmålvakten Jesse Joronen har skrivit på för FC Köpenhamn, meddelar klubben på sin webbplats. FCK uppger att Joronen skrivit på för fem år – och målvakten går över till klubben sommaren 2018.

Joronen lämnade England och Fulham för Danmark och AC Horsens i sommar, och har imponerat tillräckligt för att redan nu vara klar för ytterligare en flytt – till FC Köpenhamn. Den danska storklubben meddelar på sin webbplats att Joronen förväntas lappa i målvaktstruppen.

– Det är ingen hemlighet att Robin Olsen lämnar klubben i sommar, och därför har vi letat efter förstärkningar till målvaktsleden, säger klubbens chefstränare Ståle Solbakken.

Svensken Olsen är för tillfället Köpenhamnklubbens förstekeeper och har stått i mål i 19 av klubbens matcher. Det är ändå oklart om Joronen är tänkt som ersättare i öppningselvan. Klubben har från tidigare två väldigt rutinerade danskar i målvaktsleden – 36-årige Stephan Andersen och 38-årige Kim Christensen.

"Skandinaviens största klubb"

Tränaren Solbakken säger ytterligare att det är Joronens takter i AC Horsens som övertygade klubben att värva finländaren.

– Han har riktigt god fysik och teknik, och har till och med bred erfarenhet från engelsk fotboll trots sin unga ålder, säger Solbakken om den 24-årige Joronen.

Joronens kontrakt med AC Horsens täcker hela säsongen 2017-18 och således kommer målvakten att gå över till FCK först sommaren 2018. Utöver Fulham och AC Horsens har Joronen bland andra representerat FC Lahti i hemlandet.

– Det viktigaste just nu är att ge mitt allt för AC Horsens resten av säsongen. Jag är skyldig dem ett enormt stor tack för all den hjälp de gett mig. Men jag ser fram emot att spela för FCK – Skandinaviens största klubb, säger Joronen själv i FC Köpenhamns pressmeddelande.

Joronens kontrakt är femårigt. FC Köpenhamn har vunnit elva danska mästerskap – senast i vår.

Diskussion om artikeln