Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs social- och hälsovårdsdirektör blir direktör på Åland

Från 2017
Uppdaterad 18.12.2017 11:00.
En porträttbild utomhus av Jeanette Pajunen som är social- och hälsovårdsdirektör i Raseborg.
Bildtext Jeanette Pajunen.
Bild: Yle/Minna Almark

Jeanette Pajunen lämnar jobbet som social- och hälsovårdsdirektör i Raseborg för att bli hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland. Styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, utsåg henne på fredagen (15.12).

Jobbet är tidsbundet med start 12.3.2018 fram till 11.3.2025.

Pajunen är magister i hälsovetenskaper.

I ett pressmeddelande från ÅHS sägs att Pajunen i de ledarroller hon har haft under de senaste åtta åren har haft ansvar för stora verksamheter inom social- och hälsovården.

- Styrelsens samlade bedömning är att Jeanette Pajunens mot bakgrund av sin utbildning, yrkesmässig erfarenhet och personliga egenskaper har mycket goda förutsättningar att ta sig an uppdraget som hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS, heter det vidare i pressmeddelandet.

"Spännande"

Jeanette Pajunen gläder sig över den nya tjänsten.

- Det känns jättebra och lite spännande förstås. Nu gäller det att hitta bostad på Åland och för min man att söka jobb där, berättar hon.

Pajunen säger att hon från tidigare främst stiftat bekantskap med Åland då hon varit på semester där.

- Många saker kommer att vara nya och människorna är nya så det känns som en bra utmaning, säger hon.

Nya ansvarsområden

I Raseborg har Pajunen också ansvarat för socialvården. Det är en av de främsta skillnaderna till hur hennes ansvar kommer att se ut på Åland.

Den andra stora skillnaden är den del av hälso- och sjukvården hon har hand om.

- På Åland är största delen av bashälsovården integrerad i det som vi här kallar för specialiserad sjukvård. Här lyder den under Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt så det har inte direkt varit mitt ansvarsområde, förklarar Pajunen.

Förändringarna i Raseborg bra att ha i bagaget

Pajunen säger att hon tror att hon i sitt nya jobb har nytta av att hon lett en stor organisation och att Raseborg under en kort tid gått igenom så många förändringar.

- Allt från kommunsammanslagningen till att vi koncentrerat verksamheterna från tre olika kommuner så att de ser likadana ut. Sådana saker har jag nytta av, säger hon.

Pajunen om social och hälsovårdsreformen: "Man har glömt att klienten är i centrum"

Pajunen säger att en orsak till att hon inte sökt någon av de direktörstjänster som varit lediganslagna på fastlandet är social- och hälsovårdsreformen.

- Jag har aldrig hållit det hemligt att jag inte är väldigt intresserad av reformen. Den har helt och hållet mist fokus under åren.

- Det att tjänsterna ska bli bättre och mer lättillgängliga har fallit i glömska. Man har definitivt glömt att klienten ska vara i centrum, säger hon.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan
Jeanette Pajunen

Direktör i Raseborg söker jobb på Åland

ÅHS behöver en ny hälso- och sjukvårdsdirektör.