Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Köpman om nya alkohollagen: ”Förmyndarskap hör inte till dagens samhälle”

Från 2017
Uppdaterad 16.12.2017 11:19.
Ölflaskor på rad.
Bild: Yle/Monica Forssell

Den nya alkohollagen som gör det möjligt att sälja starköl i matbutiker från och med 1 mars 2018 godkändes av riksdagen på fredagen. Köpman Tom Eriksson vid Citymarket i Salo är mycket nöjd med beslutet.

- Det är en fin sak eftersom förmyndarskap inte hör till dagens samhälle. Vi har fria öppettider och samma ska det vara med alkohollagen, det ska vara så fritt som möjligt. Det är dagens melodi.

Lagändringen innebär att de starkaste alkoholdryckerna i matbutikerna får ha en alkoholhalt på 5,5 procent. Det är en ökning med 0,8 procent.

"Vin i matbutiker en tidsfråga"

Enligt Eriksson innebär beslutet att utbudet på starkare alkoholdrycker kommer att öka i hans butik.

- Vi är inga förmyndare utan lägger fram varorna och kunderna bestämmer vad de köper.

Jag vill påstå att allt som är förbjudet är intressant och nu är det inte förbjudet mera och då blir det en del av vår vardag

Eriksson tror inte att man i Finland kommer att gå så långt som i övriga delar av Europa där man kan köpa starksprit i matbutiker. Men enligt honom är det bara en tidsfråga innan man kan köpa vin i butikerna.

- Vi måste komma ihåg att då man talar om vin som en svag dryck så är ju starköl ännu svagare.

- Det att vi bjuder på milda drycker betyder att folk kanske inte dricker starksprit utan då hellre väljer starköl istället. Det är mot det här hållet som vi borde gå.

Utskott höjer ett varningens finger

I och med beslutet går riksdagen nu emot social- och hälsovårdsutskottets åsikt i ärendet. Utskottet sade i sitt betänkande nej till en höjning av alkoholhalten i detaljhandeln. Enligt utskottet skulle höjningen öka tillgången på och konsumtionen av alkoholdrycker på ett avgörande sätt.

Ser du något negativt med beslutet?

- Nej, absolut inte. Jag vill påstå att allt som är förbjudet är intressant och nu är det inte förbjudet mera och då blir det en del av vår vardag. Jag tror att konsumtionen kommer att hållas på nuvarande nivå.

Alkohollagen klubbas igenom i sin helhet i samband med den andra och avgörande behandlingen nästa vecka.

Diskussion om artikeln