Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Shortdox 2018 - en öppen tävling för alla att skapa den bästa 3 minuters audiodokumentären

Från 2017
Uppdaterad 18.12.2017 05:05.
shortdoxtävling för korta audiodokumentärer
Bild: Yle

Vilka spännande ljud hör du i din omgivning? Hur tolkar du intrycken i ljud? Var hittar du teman och berättelser? Den nordiska Shortdox-tävlingen uppmuntrar än en gång audiodokumentarister att ta en resa in i sinnena för att skapa och tävla, ljud mot ljud.

Vid sidan av det visuella uttrycket har den auditiva gestaltningen av omvärlden blivit ett populärt sätt att uttrycka sig. En ljudberättelse kan vara intimare och till och med mer visuell än en bild.

Gör en kort radiodokumentär, ljudessä eller audiodikt och delta i Shortdox 1.1. - 28.2.2018. Ha ett öppet sinne så överraskar verkligheten dig.

Regler

- Längden på verket får vara max 3 minuter

- Namnge ditt verk

- Om du använder musik måste den vara fri från upphovsrätt (dvs. du får inte plocka den från t.ex. iTunes, Spotify, Youtube eller någon annan kommersiellt utgiven musik). Om du använder musik måste du bifoga upphovs- och källhänvisningar

- Verket skall uppfylla våra tekniska krav (se punkt :Tekniska krav)

- Deadline 28.2.2018 kl. 24:00

- Tävlingen är öppen för ALLA

Bilagor

1. Text. Rubricera med Ditt namn: Verkets namn. Berätta kort om dej själv och ditt verk (max 600 tecken). Obs! Texten redigeras inte utan publiceras som sådan i samband med verket.

2. En bild som hänför sig till ditt verk. Du skall ha upphovs- och publiceringsrätt till bilden.

Tekniska krav

Ljudformat : wav min. 44.1kHz,16 bit

Bildformat: jpeg liggande, rekommenderad bildstorlek 1600x900 px eller större. Minimi 640x360px.

Hur delta?

1. Ladda ditt verk med bilagor här

2. Namnge verket och upphovsmakaren/-makarna. Skriv kort om dej själv och ditt verk (max 600 tecken) i kommentarsfältet. Obs! Skriv bara det du vill att skall publiceras i samband med ditt verk.

3. Namnge bilden och audion med verkets namn och lägg dem till bilagorna

4. Sänd ditt meddelande med bilagor till shortdox@yle.fi.

Vad händer sen?

En förvalsjury inom Yle väljer nio verk till finalen. Den tionde finalisten väljs genom en lyssnaromröstning på yle.fi/shortdox. Tidpunkten delges senare.

Den nationella finalen äger rum 23.4.2018 i Helsingfors. Finalisterna får en inbjudan per e-post. Shortdox-sidorna informerar om tävlingens gång.

Den nationella juryn väljer vinnaren i Finland. Hedersomnämnanden kan också bli aktuella. Det vinnande verket deltar i den nordiska finalen i maj i Oslo.

Vinnaren i Finlands Shortdox-tävling får sin resa till Norge bekostad.

Alla verk som deltagit i tävlingen och som klarat sig över publiceringströskeln publiceras på Yles webbsidor och sänds åtminstone i Yle Radio 1.

Diskussion om artikeln