Irriterat i USA efter beslut om nätneutralitet - i Finland garanteras neutraliteten av EU-förordning
Debatten i USA går het efter att den amerikanska radio- och telestyrelsen FCC beslöt ändra reglerna för nätneutraliteten. Beslutet har än så länge ingen betydelse för konsumenterna i Finland, bedömer en expert.
Rösterna föll 3-2, de republikanska representanterna röstade för förändringarna, de demokratiska mot.
Resultatet ses som en stor seger för FCC:s ordförande, republikanen Ajit Pai. Han har motsatt sig nätneutraliteten under en längre tid och anser att den hindrar innovation.
Google och Facebook motsätter sig
Med nätneutralitet menas att internetleverantörer behandlar alla kunders internetuppkoppling lika, den kostar lika mycket oavsett om man använder den för att streama videoklipp eller för att läsa nyheter.
Efter torsdagens beslut reagerade flera internetjättar negativt. Google meddelade att man fortfarande stöder principen om nätneutralitet. Netflix meddelar att det här bara är början på en längre juridisk strid och att de motsätter sig beslutet.
Twitter skriver att man kommer att fortsätta kampen för ett öppet internet. Facebook stämmer också in i kören.
- Ett öppet internet är avgörande för nya idéer och ekonomiska möjligheter - internetleverantörer borde inte få bestämma vad folk har tillgång till på nätet eller kräva extra avgifter för vissa sidor, skriver Sheryl Sandberg, representant för Facebook.
Vi syns i rätten
Delstaten New Yorks chefsåklagare Eric Schneiderman säger att han tänker ta till juridiska åtgärder, han anser att FCC:s beslut är lagstridigt.
- New York-bor och alla amerikaner förtjänar ett öppet internet, säger Schneiderman.
Sannolikheten är alltså stor att hela ärendet kommer att bli en lång juridisk process som landar i domstol.
Internetleverantörerna gläds
Bland dem som hyllar beslutet finns till exempel USA:s största internetleverantör Comcast.
- Vi berömmer ordförande Pai för hans ledarskap. Det här beslutet innebär inte slutet för internet, snarare kommer dessa små regleringar gagna konsumenterna, skriver en av cheferna, David Cohen.
US Telecom, som representerar företag inom telekommunikation, prisar också beslutet.
- Idag har framtiden för ett öppet och blomstrande internet säkrats. Nationens främsta organisation vad gäller konsumenträttigheter har nu kontroll över rättvisa och neutralitet över hela internet, vilket säkrar att samma regler gäller för alla, även de mäktigaste nätföretagen, skriver vd Jonathan Spalter.
Spalter hänvisar här till att FFC överlämnar ansvaret för övervakningen av internetleverantörerna till USA:s konkurrens och konsumentverk.
Nätet paketeras in?
Efter FCC:s beslut fasar nu många för att det kommer att skapas stor ojämlikhet bland konsumenter och att internetleverantörer godtyckligt kan välja vilken sorts internettrafik de erbjuder och till vilken hastighet.
Oron är stor för att leverantörerna ska börja kräva extra avgifter för vissa tjänster och se till att vissa sidor laddas snabbare. Internet kan börja likna kabel tv, där nätet delas in i olika paket.
Lägg då till att ungefär 50 miljoner amerikanska hushåll bara erbjuds en snabb bredbandsuppkoppling av en internetleverantör. Kunderna har alltså inte en konkurrent att vända sig till om de är missnöjda med sin nuvarande internetleverantör.
Ingen orsak till oro för konsumenterna i Finland
Klaus Nieminen, expert på Kommunikationsverket, säger att beslutet i USA inte kommer att påverka konsumenterna i Finland.
- Inte direkt. Däremot kan det påverka finländska start up-företag och deras möjligheter i USA, säger Nieminen.
I april 2016 trädde nya europeiska regler för nätneutralitet i kraft. Före det hann Finland ha en nationell förordning i nästan ett och ett halvt år.
Kommunikationsverket övervakar att EU-förordningen följs i Finland.
Om reglerna avvecklas hänger det på operatörerna
Förordningen är alltså väldigt färsk och Nieminen påpekar att det hela fungerade väl också före förordningen. Han har följt med läget sen år 2004.
- Det har inte funnits några betydande problem i Finland under de senaste femton åren, säger Nieminen.
Förordningen kan inte avvecklas i enskilda länder, det krävs att hela EU-området går in för att avveckla den.
- Om det här skulle ske är konsekvenserna beroende av hur operatörerna agerar och hur marknaden utvecklar sig. Om förordningen avvecklas betyder det inte automatiskt att det öppna nätet avvecklas. Det behöver alltså inte vara någon katastrof, säger Nieminen.
"Nätneutraliteten bör respekteras"
Kommunikationsverket ser ändå att principerna om nätneutralitet är viktiga.
- Vi ser det som viktigt att användarna har möjlighet att använda och erbjuda tjänster. Därför är det viktigt att principerna om nätneutralitet respekteras.