Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU:s sångbok tar form – vilka sånger från Finland ska vara med?

Från 2017
noter
Bild: CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Sånger från hela Europa samlas i en gemensam EU-sångbok. Sex finländska sånger får plats i boken och publiken får föreslå vilka de ska vara.

År 2018 ska EU-länderna få den första gemensamma sångboken med sånger från alla medlemsländer.

Unionens sångbok sätts ihop som ett gräsrotsprojekt, projektet har inga kopplingar till EU-kommissionen eller det politiska beslutsfattandet i Bryssel och Strasbourg.

sångare
Bild: Mika Kanerva

- I över 50 år har vi, de europeiska medborgarna, utbytt fysiska varor: kol, fisk och andra produkter. Kulturutbytet har begränsats främst till idrott, i form av fotbollens Champions League, och en enda sångtävling, det vill säga Eurovisionen. Vi tycker det är dags att skapa en mer bestående gemensam symbol: en sångbok, skriver arbetsgruppen bakom projektet på dess webbplats.

Vi ska lära känna varandra bättre

Hjärnan bakom projektet är dansken Jeppe Marsling. Han vill att sångboken ska få oss att prata om också annat än ekonomiska angelägenheter.

- Vi som bor i något av EU:s medlemsländer vet rätt lite om varandra. Att vi delar med oss av de nationella sångskatterna känns som ett rättframt och effektivt sätt att lära känna varandra bättre, säger Marsling i ett pressmeddelande.

Kör som sjunger de vackraste julsångerna
Bildtext Den här kören sjunger julsånger i Trefaldighetskyrkan i Vasa.
Bild: Yle / Leif Lindgren

Folket får rösta fram sångerna som ska vara med, och för Finlands del öppnades röstningen fredagen den 15.12. Röstningen pågår till slutet av januari.

Varje land ska representeras av sex sånger, och varje sång ska representera en av följande sex kategorier: kärlek, natur och årstider, frihet och fred, folksånger, religiösa sånger, barnsånger.

Också möjligt att ge egna förslag

En grupp bestående av musikstuderande, musiklärare och representanter för sångar- och musikerförbundet Sulasol har valt ut några förslag på finländska sånger som allmänheten får välja mellan.

Bland de sånger som redan finns föreslagna finns bland andra Höstvisa, Stormskärs Maja och Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt (med det finska namnet En etsi valtaa, loistoa).

Cantores Minores övar i Berghälls kyrka
Bildtext Cantores Minores övar.
Bild: YLE Berislav Jurisic

Om inte förslagen faller dig i smaken får du också ge egna förslag.

Enligt planen ska sångboken publiceras på Europadagen, den 9 maj, och då ska de olika sångerna finnas med på originalspråk och på engelska. I ett senare skede ska sångerna översättas till alla officiella språk inom EU.

Du kan rösta på sångerna på webbplatsen The European Union Songbook.