Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Veterinären: Hundavel leder till tråkigheter för både människor och djur

Från 2017
Uppdaterad 16.12.2017 10:23.
Hund på mattan.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

En fyrfota familjemedlem är ett välkommet tillskott i många hem som man önskar ett så friskt liv som möjligt. Hundaveln manar dock fram allt fler problem för hundarnas hälsa.

Det finns uppskattningsvis 400 hundraser och de flesta av dem har enligt veterinären Simona Lilius-Lappalainen någon typ av problem. Vissa raser är dock hårdare drabbade än andra.

Simona själv är inriktad på ortopedi och berättar att hon stöter på hundar med genetiska besvär nästan dagligen.

- Det handlar om ledproblem, lösa höftleder och problem med armbågarna som orsakar värk. Det är inte enbart ålderskrämpor utan kan även drabba unga hundar.

Simona Lilius-Lappalainen är veterinär.
Bildtext Simona Lilius-Lappalainen är veterinär, inriktad på ortopedi.
Bild: Yle / Thomas Silén

Hur vet man om hunden är sjuk?

Hundar är av naturen glada varelser och det kan vara svårt att veta om ens hund lider eller ej. Uppenbarliga orsaker som flåsande och haltande är mer lättupptäckta men även hundens beteende kan avslöja ett tyst lidande.

- Det är inte alltid lätt att märka, speciellt på de unga. Ändringar i beteendet är dock en klar varningssignal. Om hunden inte vill vara nära sin ägare eller leka, om den börjar vara aggressiv mot andra hundar kan det vara ett tecken på att hunden mår dåligt.

I sitt arbete som veterinär möter Simona många hundägare som har en haltande hund men ändå envist håller fast vid att den inte är sjuk. Veterinärens uppgift är att tänka på saken även ur hundens synvinkel.

Jag brukar påpeka att då vi människor haltar så beror det oftast på smärta, hunden kan bara inte klaga.

Om ens hund lider av genetiska problem ställs man inför frågan vad man kan göra åt saken. På medicinsk väg finns det visserligen åtgärder men om prognosen är dålig kan alternativen bli få, ibland kvarstår bara ett.

- Är det fråga om en ung hund som har grava förändringar och hunden kommer att ha kronisk värk så kan eutanasi vara en möjlighet. Men går det att åtgärdas så gör vi såklart det.

Leonbergerhunden Jalmari.
Bildtext Veterinärens uppgift är att tänka även ur hundens synvinkel.
Bild: Yle / Ted Urho

Genetiska fel som påverkar hundens livskvalitét

Vissa raser är mer omstridda och kritiserade än andra. Ett typiskt exempel för ifrågasättande är bulldogen med sin intryckta nos och andningsbesvär.

Simona poängterar dock att det inte finns en enda ras som inte skulle ha några problem men få har sådana symptom att det påverkar deras dagliga liv.

Då näsborrarna och luftstrupen är för smala för hundens storlek orsakar det andningsbesvär vid fysisk ansträngning. Vid varmt väder kan detta i värsta fall leda till värmeslag.

- Att exempelvis en bulldog flåsar kraftigt vid ansträngning medan en annan ras klarar det utan problem visar att vi accepterar att det onormala är okej.

två engelska bulldogar bredvid varandra.
Bildtext Engelsk bulldog är en omdebatterad ras.
Bild: Jean Michel Labat/ARDEA/All Over Press

Uppfödarnas och köparens ansvar

En renrasig valp brukar kosta kring 3000 euro beroende på ras. Då stora pengar är inblandade finns det en risk att uppfödare inte är helt ärliga med hundarnas hälsotillstånd.

Kennelklubben jobbar med ett nytt initiativ som ska hjälpa både hundköpare och uppfödare bli medvetna om djurens hälsa.

Med noggrannare övervakning kan uppfödaren få ett certifikat som visar att uppfödaren är kontrollerad vilket underlättar för konsumenten.

Tanken är tagen från stordjurssidan som kontrolleras bättre i och med livsmedelsindustrin. Ju mer information alla parter har kring rasernas problem, desto bättre kan man förebygga dessa.

Det är så ledsamt för hundägaren då hen märker att hunden har ett genetiskt problem som man kanske inte vetat om.

Simona poängterar dock att läget i Finland är bra jämfört med många andra länder och att uppfödarna här mestadels är upplysta och omtänksamma.

Fyra labradorvalpar
Bildtext Finska uppfödare bättre än de flesta.
Bild: Julian Smith / EPA

Nytt blod behövs

Undersökningar kring huruvida blandraser kunde vara friskare än de renrasiga pågår. Simona menar dock att det inte är så enkelt att nya kombinationer skulle lösa problemet.

- Inavel skapar förstås problem men då man sätter ihop två raser kan de genetiska fel som finns i bägge raser utvecklas även i blandrasen. Vi behöver nytt blod och blandraser är ofta friskare.

Vad ska man då tänka på för att få en så frisk hund som möjligt?

- Ta reda på information om rasen och uppfödaren så du känner till eventuella risker. Kom dock ihåg att det ändå inte finns några garantier då man har att göra med levande varelser.

Läs också: Hundar ska inte förädlas så de blir sjuka

Diskussion om artikeln