Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hopp om att rädda Veikkausspel på Åland

Från 2017
Veikkausskylt
Bild: Emma Lindvall

Det finns hopp om att rädda kvar Veikkausspelen på Åland. I slutet av november meddelade Veikkaus att de efter 40 år slutar sälja alla sina spel från och med årsskiftet, något som vållat stor upprördhet och frustration på Åland.

-Jag är mer optimistisk i dag än i går. Så kommenterar Ålands kansliminister Nina Fellman möjligheterna att rädda kvar Veikkausspelen på Åland.

I dag hölls ett möte på tjänstemannanivå i Helsingfors där även Veikkaus och polisstyrelsen deltog. Fellman säger att mötet hölls i god konstruktiv anda.

Enligt henne finns det på politisk nivå och inom inrikesministeriet en tydlig önskan om att lösa detta.

-Det finns juridiska problem att lösa, bland annat hur tillsynen ska skötas med olika lagstiftningar. Nu är bollen hos Veikkaus och polisstyrelsen, menar Nina Fellman.

Ålands kansliminister Nina Fellman hoppas kunna rädda Veikkausspelen på Åland.
Bildtext Ålands kansliminister Nina Fellman hoppas kunna rädda Veikkausspelen på Åland.

Överenskommelseförordning lösningen?

Det är samtliga spel som nu riskerar försvinna från Åland, det vill säga Lotto, Viking Lotto, Eurojackpot, Joker, Keno, Lomatonni, Allt eller inget, Synttärit och skraplotter.

Orsaken man uppgav från Veikkaus var att den åländska lotterilagen som trädde i kraft den 1 januari i år leder till att det inte möjligt att ansöka om ny koncession i det nuläget.

Det är polisstyrelsen i riket som gör tolkningen att man inte kan övervaka Veikkaus spel på Åland sedan den nya åländska lotterilagen trädde i kraft, då också en åländsk lotteriinspektion inrättades.

En överenskommelseförordning mellan riket och Åland att polisstyrelsen i riket också kan övervaka statliga monopolet Veikkaus på Åland har tidigare sagts kunna vara en lösning på frågan.

Ilskna reaktioner

Reaktionerna bland ålänningarna på Veikkaus beslut har varit ilskna.

Veikkausombuden på Åland har redan fått besked om hur Veikkausskyltar ska monteras ned och hur spelapparater ska tas omhand genast efter årsskiftet.

-Allt har gått så snabbt, så jag är faktiskt förvånad, men jag blir samtidigt så trött. Det är stora inkomster som går förlorade. På något sätt får jag känslan att det här redan har varit bestämt en längre tid, säger Anders Holmberg, som är ett av spelombuden till Ålands Radio.

För snart ett år sedan drog Veikkaus bort stryktipset från Åland, senare drogs också möjligheterna att spela på finskt trav in.

Då motiverades det med att man från och med i år också kan spela på hästar via stryktipset och då är Veikkaus eventuellt inne på svenska ATG:s marknad.

Veikkaus har för närvarande 14 försäljningsställen på Åland. Spelandet av Veikkaus-spel upphör också på webbtjänsten veikkaus.fi.

Diskussion om artikeln