Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkoholforskare ursinnig över lagändringen - "Värsta beslutet som gjorts under min livstid"

Från 2017
Uppdaterad 15.12.2017 19:55.
Peter Eriksson.
Bildtext Alkoholforskaren Peter Eriksson ser inget positivt med den nya alkohollagen.
Bild: Yle/Markku Pelkonen

Alkoholforskaren Peter Eriksson vid Helsingfors universitet ser inte med blida ögon på den senaste ändringen i alkohollagen.

Riksdagen godkände på fredagen den nya alkohollagen som gör det möjligt att sälja 5,5-procentiga alkoholdrycker - såsom starköl, starkare longdrinkar och alkoläsk - i vanliga butiker från och med den 1 mars 2018, och inte endast i Alko.

Alkoholforskaren Peter Eriksson ser inget positivt i beslutet och anser att det är fullständigt omöjligt att förstå.

- Det här är det värsta beslutet som gjorts under min livstid. Jag är ganska skärrad över det här. Varför kunde man inte hålla eller sänka procentgränsen?

Enligt Eriksson är det inte bara den finska befolkningens hälsa som står på spel. Han tycker inte att beslutet är ekonomiskt hållbart heller.

- Med det här beslutet kommer skadorna bombsäkert att öka och ekonomin att försämras. Hälsan och ekonomin förlorar, säger Eriksson.

"Skrattar bäst som skrattar sist"

Eriksson säger att mer tillgänglighet alltid leder till samma sak.

- Varje gång tillgängligheten ökar leder det även till ökad konsumtion. Det är fullkomligt önsketänkande att alkoholbruket skulle minska. Det kommer bara att bli värre. Skrattar bäst som skrattar sist.

Eriksson anser inte att det är något fel på den finska ölen, ölbryggerierna eller den finska industrin men tycker att vissa regler borde man hålla fast vid.

2004 sänktes den finska alkoholskatten vilket ledde till en ökning i alkoholkonsumtionen och de alkoholrelaterade skadorna.

Innan beslutet om skattesänkningen fattades försökte Eriksson föra fram sina åsikter i medier utan resultat.

- Beslutet fattades ändå och sen gick det åt skogen.

"Politiskt beslut"

Eriksson anser att den nya alkohollagen är ett liknande misstag.

- Man kan ju hoppas att finländare lär sig dricka på ett vettigt sätt men det kommer nog inte att hända. Det här beslutet baserar sig inte på hälsa och välfärd. Det här är ett politiskt beslut och hur fattar man ett sånt på liv och hälsa?

Kombinationen av alkohollagen och besparingar inom social- och hälsovården är inte en önskvärd kombination, tycker Eriksson.

- Det gör det här bara värre. Om man börjar spara i vården samtidigt som man ökar på hälsoriskerna går vi bombsäkert mot värre tider. Riksdagen har gjort fel beslut.

Att finländare skulle börja använda alkohol på ett mellaneuropeiskt sätt förkastar Eriksson som en kliché och önsketänkande och säger att det skulle redan ha hänt om det var möjligt.

Klokare yngre generation?

- Nu blir det ju jättetrevligt att dricka mycket och bli i fyllan mera, det här går ju inte riktigt åt rätt håll.

Han påpekar ändå att en äldre generation som dricker mer håller på att försvinna och att det kunde leda till mer hälsovänliga alkoholvanor.

- Kanske den yngre generationen är fiffigare men jag är inte så säker. Det finns en viss del av ungdomarna som dricker massor medan en stor del dricker mindre.

- Tobaksvanorna har rört sig i rätt riktning så jag hoppas att det samma kommer hända med människors drickande. Vi får se, men att det görs på det här sättet kommer att bli problematiskt och leda till tråkiga saker, säger Eriksson.

Peter Eriksson intervjuades av Yles reporter Niklas Fagerström.

Ölflaskor på rad.

Köpman om nya alkohollagen: ”Förmyndarskap hör inte till dagens samhälle”

Nya lagen gör det möjligt att sälja starköl i matbutiker.

Diskussion om artikeln