Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rahul Gandhi tar över indiska Kongresspartiet - hopp om nystart för anrikt parti

Från 2017
Uppdaterad 16.12.2017 11:35.
Rahul Gandhi bar en traditionell vit kurta då han utsågs till Kongresspartiets ledare
Bildtext Rahul Gandhi bar en traditionell vit kurta då han utsågs till Kongresspartiets ledare
Bild: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Den 47-årige oppositionsledaren Rahul Gandhi har tagit över ledningen i Indiens största oppositionsparti, Kongresspartiet (INC).

Gandhi tar över efter sin mor Sonia Gandhi, som ledde partiet i 19 år.

Rahul Gandhi är den sjätte medlemmen av landets främsta familjedynasti, Nehru-Gandhi, som blir Kongresspartiets ledare.

Han är den mördade premiärministern Indira Gandhis barnbarn och den långvarige premiärministern Jawaharlal Nehrus barnbarnsbarn.

Nehru var Indiens första premiärminister från år 1947 fram till år 1964. Nehrus dotter Indira Gandhi - Rahul Gandhis farmor - var premiärminister under åren 1966-1977 och 1980-1984, då hon mördades en av livvakt.

Rahul Gandhi är däremot inte släkt med den andlige ledaren Mahatma Gandhi.

Försöker göra comeback

Kongresspartiet har länge dominerat indisk politik, men är numera i opposition.

Det hindunationalistiska partiet BJP vann valet år 2014, då den dåvarande oppositionsledaren Narendra Modi tog över som premiärminister.

Rahul och Sonia Gandhis parti har lidit svidande nederlag i viktiga delstatsval i år trots att både mor och son har fört en aktiv kampanj för att återfå väljarnas förtroende.

Sonia Gandhi beskrev Rahul som partiets nya hopp i sitt avskedstal inför partikongressen i New Delhi. Sonja har lett partiet ända sedan hennes man Rajiv Gandhi mördades år 1998.

Sonia Gandhi har lett Kongresspartiet enda sedan hennes man och Rahuls far, Rajiv Gandhi mördades år 1998
Bildtext Sonia Gandhi har lett Kongresspartiet enda sedan hennes man och Rahuls far, Rajiv Gandhi mördades år 1998
Bild: EPA/HARISH TYAGI

Rahul, som bar en traditionell vit kurta (indisk långskjorta), tog emot ledarskapet i Kongresspartiet omgärdad av bilder av sin farmor och far, Indira och Rajiv Gandhi som bägge var partiledare och premiärministrar.

- Jag accepterar denna position med djup ödmjukhet och med vetskapen om att jag alltid kommer att vandra i skuggan av jättar, sade Rahul Gandhi i sitt tal där han genast gick till attack mot premiärminister Modi.

- Kongresspartiet tog oss in i 2000-talet men vår premiärminister tar oss tillbaka till medeltiden då folk slaktades för vem de var, misshandlades för vad de trodde på och dödades för vad de åt, dundrade Gandhi.

Ny chans år 2019

Modis högernationalistiska regering har fått hård kritik för att religiösa våldsamheter har ökat igen, främst mellan majoritetsbefolkningen hinduerna och den muslimska minoriteten.

Extremistiska hindunationalister som stöder BJP, har bland annat angripit muslimer som har anklagats för att ha ätit nötkött eller för att ha dödat kor som hinduer betraktar som heliga.

Modi har segervisst förutspått att Kongresspartiet kommer att förintas senast i följande parlamentsval som skall hållas senast år 2019.

I valet år 2014 led Kongresspartiet sitt största nederlag någonsin. Rahul var då viceordförande och kampanjchef inför valet.

Han har också fått skulden för förlusterna i delstatsval nyligen, men Sonia Gandhi tog honom i försvar.

- Personliga attacker mot min son har gjort honom orädd. Jag är säker på att han kommer att leda partiet med exemplariskt mod, försäkrade Sonia Gandhi.

Hans första test som partiledare kommer inom bara några dagar då valresultaten klarnar i den nordvästra delstaten Gujarat, Modis och Mahatma Gandhis hemstat som BJP har lett i två årtionden.

Rahul ledde valkampanjen i Gujarat som betraktades som något av en framgång. Men preliminära resultat tyder på att Kongresspartiet kommer att lida ytterligare ett svidande nederlag under Rahul Gandhis ledarskap.

AFP, Reuters

Diskussion om artikeln