Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Underrättelsechefen kritiserar i hårda ordalag publicerandet av hemligstämplade uppgifter

Från 2017
Uppdaterad 16.12.2017 20:45.
Underrättelsechef generalmajor Harri Ohra-aho
Bildtext Generalmajor Harri Ohra-aho, underrättelsechef vid Huvudstaben.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Helsingin Sanomat publicerade på lördagen en artikel med hemlig information från den militära underrättelsetjänsten i Finland.

Försvarsmaktens underrättelsechef Harri Ohra-aho bedömer att Helsingin Sanomats artikel som innehåller hemligstämplad information från den militära underrättelsetjänsten i Finland försvagar landets säkerhet något.

- Finlands och finländarnas säkerhet är alltid snäppet otryggare efter sådana här skriverier. Den militära underrättelsetjänsten är försvarets främsta linje, säger Ohra-aho.

Kan jämföras med att en egen soldat i filmen Okänd soldat skulle ha ropat till fientliga styrkor att se upp, undersergeant Antti Rokkas eldställning är där och han har en stridspartner som spanar.

Han påpekar att allt internationellt underrättelsesamarbete baserar sig på starkt förtroende mellan Finland och de utländska samarbetsparterna.

- Artikelns ansvarslöshet skulle kunna jämföras med att en egen soldat i filmen Okänd soldat skulle ha ropat till fientliga styrkor att se upp, undersergeant Antti Rokkas eldställning är där och han har en stridspartner som spanar.

Huvudstaben har med anledning av artikeln gjort en begäran om undersökning till Centralkriminalpolisen.

Inom försvarsmakten var man medveten om att artikeln var på kommande.

- Försvarsmakten började få sådana detaljerade frågor som man inte kan ställa utan att känna till den bredare kontexten, säger Ohra-aho.

Enligt Ohra-aho innehåller Helsingin Sanomats artikel inexaktheter och missuppfattningar.

HS svarar: Folket har rätt att veta

Redaktionschef Esa Mäkinen motiverar Helsingin Sanomats beslut i en kommentar på tidningens webbsida.

Han skriver att mediernas viktigaste uppgift är att bevaka myndigheternas verksamhet och att HS bär ansvar för att läsarna får tillräcklig och sanningsenlig information om vad som händer i samhället.

Om man vill berätta något mer än det som myndigheterna själv ger ut så måste man använda sig av hemliga dokument

― Esa Mäkinen

Enligt tidningen kommer Signalprovanstalten att få utökade befogenheter i och med den förnyade underrättelselagen och ändå vet medborgarna och till och med riksdagsledamöterna väldigt lite om organisationen.

- Om man vill berätta något mer än det som myndigheterna själv ger ut så måste man använda sig av hemliga dokument, skriver Mäkinen.

Tidningens ansvarige chefredaktör Kaius Niemi har försäkrat att inga uppgifter som äventyrar landets säkerhet har publicerats.

Artikeln uppdaterades kl. 17.46 med Helsingin Sanomats kommentar.

Källa: STT, HS

President Niinistö pratar med handen upphöjd.

President Niinistö: Brottsutredning inleds kring militärdokument som läckts till HS

Enligt presidenten kan läckan äventyra Finlands säkerhet.

Diskussion om artikeln