Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

För Camilla är julen årets största högtid: "Det viktigaste är att vi gör det tillsammans"

Från 2017
Uppdaterad 17.12.2017 14:14.
Camilla Björk
Bildtext Camilla Björk
Bild: Yle/Anna Ruda

Hemma hos familjen Björk i Gerby i Vasa firar man jul från lillajul till tjugondag Knut. Nu är julpyntet på plats, brasan sprakar i den öppna spisen och mamma Camilla myser.

Det är mamma Camilla som står för planeringen och initiativet när julpyntet plockas fram, men hela familjen pyntar och fixar tillsammans.

- Det tycker jag är det viktigaste med julpyntet och julstöket, att vi gör det tillsammans och skapar en atmosfär. Det mesta ska vara på samma ställe år efter år, det är ju det som skapar tradition.

Tomten tittar ner från loftet på Camillas julby.
Bildtext Tomten tittar ner från loftet på Camillas julby.
Bild: Yle/Anna Ruda

För Camilla handlar inte bara om att plocka fram tomtar, ljus och stjärnor. Hon vill att hela huset ska ha julstämning.

På kvällen när barnen har somnat och min man är iväg på något eget, då ligger jag på soffan i mitt julmys, ser en julfilm och äter choklad i smyg

Julstämningen har hon med sig från barndomen och den har följt med genom studieliv, flyttar och nu till den egna familjen.

- Vår äldre pojke som är sex år har redan ett eget jullandskap som han själv ordnar fram. Han kommer ihåg var vi brukar ha sakerna och han tycker att det är viktigt.

När barnen hämtar hem eget julpynt från dagis kan det ibland bli svårt att komma överens om var det ska placeras.

- En del saker är ju jättefina och charmiga, medan vi ibland kan ha olika åsikter om det alls är julpynt. Men barnen får pynta sina rum och jag pyntar mitt. Jag eftersträvar en viss estetik.

Camillas julby.
Bildtext Camillas julby.
Bild: Yle/Anna Ruda

Det är Camillas julby som står på hedersplatsen i vardagsrummet. En liten by av porslinsföremål som lyses upp av ett tjogotal små ljus.

- För tio år sedan köpte jag den första delen med fyra renar, tomte och släde, speldosa och ljus. Då öppnades en värld för det fanns ju så mycket mer. Varje år köper jag mer på rean efter jul och så skriver jag i lådan vilket år jag har köpt det.

Den första delen av julbyn har Camilla inte tagit fram alls det här året på grund av en vild kattunge och ett barn som är under två år. Därför blir det heller ingen julgran i huset i år.

Camillas julby.
Bildtext Camillas julby.

- Julgranen brukar gå i rött och guld, vi har ganska mycket glasbollar och handgjorda dekorationer. Julgranen likar kanske en amerikansk julgran.

- Jag tycker att julen ska vara röd och så tycker jag om guld, det ska glimma och glittra. Men resten av året är vårt hem ganska avskalat så det är egentlig bara till jul som vi har massor.

Hon säger att det finns en del julpynt som aldrig skulle komma in i deras hus. Dit hör bland annat en rosa julgran.

- Jag har också jättesvårt med den svarta julen. Det handlar inte om att jag inte tycker om svart, jag tycker ju jättemycket om halloween, men jag tycker att saker ska vara på rätt årstid.

Utanför familjens dörr.
Bildtext Utanför familjens dörr.
Bild: Yle/Anna Ruda

Det är inte bara till jul det pyntas i familjens hem. Också till halloween och påsk plockas säsongens prydnader fram.

- Min son tycker väldigt mycket om påsken så nu har vi börjar pynta då också. Jag tycker om att dekorera till fester och kalas.

Enligt Camilla är halva nöjet att planera hur huset eller högtiden ska dekoreras.

Familjens julkort börjar hon planera efter midsommar för att hinna skaffa det som behövs utan att behöva stressa. Halloween börjar hon planera i augusti.

- På halloween är hemmet inpackat i svarta sopsäckar och det hänger skelett och spöken. Då ser det väldigt annorlunda ut än nu.

Familjens hus på halLoween.
Bildtext Familjens hus på haloween.
Bild: Camilla Björk

Camillas julpynt består av ljus, röda färger, grankvistar och vinter. Jesusbarnet och andra kristna symboler finns inte med.

- Jag vet ju att julen också är en väldigt viktig kristen högtid och att många firar den så. Vi har valt att satsa på julstämningen och fred på jorden.

Till familjens jul hör inte bara pynten. De ser julfilmer och läser julsagor, besöker julmarknader och firar lucia.

- Den bästa julfilmen är kanske The Grinch, den är familjär och mysig. Men det handlar om atmosfären.

Pepparkakshusen
Bildtext Pepparkakshusen
Bild: Yle/Anna Ruda

En viss julstress känner Camilla av även om hon börjar planera i god tid.

- Min man stressar för julmaten, men jag är inte så huslig, men jag tycker att pepparkakshusen ska vara hemgjorda av egen deg och de ska vara dekorerade, så den stressen skapar jag ju själv.
Camilla säger att hon njuter av julen mest i vardagen.

- På kvällen när barnen har somnat och min man är iväg på något eget, då ligger jag på soffan i mitt julmys, ser en julfilm och äter choklad i smyg.

Julstjärna i fönstret
Bildtext Julstjärna i fönstret.
Bild: Yle/Anna Ruda

I år firar familjen för andra gången jul i sitt hus i Gerby. På julbordet finns kallskuret, lådor, gröna äter och skinka.

- Vi blir tio runt bordet och vi kommer ätt äta mitt på dagen. I år kommer jultomten ganska tidigt till oss eftersom barnen är så förväntansfulla. På kvällen blir det mys med julmusik pepparkakor och glögg

När julen plockas bort vid tjugondag Knut tycker Camilla att det känns lite vemodigt.

- Det blir tomt, men det känns nog ganska skönt också, det är ganska mycket att hålla reda på, att damma och fixa. Det är bra att det inte är ju året runt, men vi firar ju ändå två månader. Och sen börjar man vänta till nästa jul.

Camilla Björks julby - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln