Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Läckan innebär inga större skador för Finlands rykte

Från 2017
Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid bokmässan i Helsingfors i oktober 2015.
Bildtext Forskaren Charly Salonius-Pasternak.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

I det internationella samarbetet är underrättelsens rykte av avgörande vikt eftersom andra länder ogärna överlåter underrättelsedata till organisationer de inte litar på.

Äldre forskaren Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet tror ändå inte att dokumenten som läckt till Helsingin Sanomat orsakar någon större skada för de finska underrättelseorganens rykte.

- Finland har ett så starkt rykte att det torde överleva detta, säger Salonius-Pasternak till FNB.

Han fäster uppmärksamhet vid att uppgifterna i Helsingin Sanomats nyhet till stor del verkar bygga på flera år gamla dokument.

Eventuella skador i ryktet kan enligt Salonius-Pasternak åtgärdas genom att aktören som läckt dokument grips och ställs tills svars.

Förvånad över tidningens beslut

Salonius-Pasternak är förvånad över Helsingin Sanomats beslut att publicera innehåll från hemligstämplat material.

- Jag förstår publiceringsbeslut då det till exempel skett något brott som begåtts av statsmakten, försvaret eller polisen. Då skulle det finnas en bra och klar etiskmoralisk orsak att publicera. I det här fallet hittar jag inget sådant.

Salonius-Pasternak tror att publiceringsbeslutet diskuterats och övervägts noga på redaktionen. Salonius-Pasternak anser ändå att bara det faktum att underrättelseverksamhet är hemlighetsfull inte räcker som motiv för publicering.

Han anser det vara möjligt att det är någon typ av "whistle-blower", en person som vill avslöja missförhållanden, som levererat materialet till tidningen.

- Hittills finns det inget som tyder på lagbrott i det här fallet. Då skulle caset vara helt annorlunda, men här finns det inga indikationer på något sådant.

Underrättelsechef pekar på fel i artikeln

Försvarsmaktens underrättelsechef Harri Ohra-aho bedömer att läckan skadar Finlands säkerhet en aning.

Till FNB säger han att finländarnas säkerhet alltid försämras då hemlig information görs offentlig. Han påpekar att all internationell underrättelseverksamhet bygger på extrem tillit.

Ohra-aho säger också att det finns inexaktheter och missförstånd i Helsingin Sanomats nyhet.

- Signalprovcentralen kommer inte att få rätt att kapa dina e-postmeddelanden. Det finns andra detaljer i artikeln, speciellt där den syftar till kommande lagstiftning, som är antingen inexakta eller missförstådda, av misstag eller med flit.

Huvudstaben har polisanmält Helsingin Sanomats artikel till Centralkriminalpolisen.

Text: FNB

Diskussion om artikeln