Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt bakslag för Sundby – då vägrade norrmannen att svara på frågor

Från 2017
Martin Johnsrud Sundby.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby har haft två tuffa lopp i följd i världscupen och står i skuggan av sina landsmän.
Bild: All Over Press

Martin Johnsrud Sundby är sig inte lik. Den norska skidstjärnans nya mardrömsdag: En till blek insats, tjuvstart, tidsstraff och en runda i skogen efter loppet i Toblach.

De norska herråkarna fortsätter att sätta färg på världscupsäsongen på skidor. Efter sex raka triumfer valde Johannes Hösflot Kläbo att stå över förra helgens distanslopp i Davos.

Då stack Maurice Manificat emellan, men i dag var det norskt högst upp på pallen igen. Simen Hegstad Krüger tog sin första världscupseger och visade att det finns bredd i norsk längdåkning.

– Det blev lite spännande väntan, men det var helt overkligt när Manificat korsade mållinjen och jag förstod att jag hade vunnit. Det här betyder mycket, konstaterar Krüger till NRK.

Två raka 20:e platser

Det finns ändå orsak till en liten oro i det norska lägret. För vad är det egentligen som är på tok med Martin Johnsrud Sundby?

Sundby har dominerat distansloppen de senaste åren, men nu är det grus i maskinen. Förra helgen blev det en 20:e plats i Davos. I dag följde Sundby upp med att ha fem landsmän framför sig och bli 20:e igen på femton kilometer fritt.

Stopp och belägg, kanske någon säger nu. Blev inte Sundby tolfte?

Jo, norrmannen åkte in som tolva men i efterhand fick han ett tidsstraff. Tävlingsledningen ansåg att Sundby hade tjuvstartat och gav honom ett tillägg på femton sekunder.

"Han grubblar lite"

Det här försämrar Sundbys utgångsläge inför morgondagens jaktstart – och gjorde honom arg. När NRK sökte upp honom för kommentarer vägrade han att svara.

– Han höll inte med, men det var ganska klart, säger landslagstränaren Tor Arne Hetland till NRK.

I stället för att svara på frågor gick Sundby ut i skogen för att varva ner.

Han behöver krafter i morgon. Sundby, som hade problem med hälsan inför förra helgens lopp, har fortfarande inte vunnit i vinterns världscup (två andraplatser som bäst), vilket är ovanligt.

– Martin gick ett väldigt bra lopp i dag och känner sig friskare. Han gör det okej, men vi ställer högre krav på Martin. Han grubblar lite själv också, men hans magsjuka satt nog i lite längre än vi trodde, säger Hetland.

Sundby har en minut upp till Krüger efter dagens lopp – och beslutet i juryrummet.