Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboförening vill lära ut teknik åt alla: "En fråga om demokrati"

Från 2017
Uppdaterad 16.12.2017 18:23.
Flera barn jobbar med en robotmus som ska klara en labyrint.
Bildtext Deltagarna fick jobba med en robotmus under evenemanget.
Bild: Yle/ Nora Engström

Glada tjut och skratt hörs från ett hörn, där man får prova på virtuell realitet med hjälp av glasögon.

I en annan del av rummet får barn programmera en robotmus, som ska navigera genom en labyrint. På bordet bredvid tar en liten grön hundvalp form ur en 3D- printer.

Det är frågan om teknikevenemanget Make it, som ordnades i centrum av Åbo på lördagen.

En närbild på en 3D- printer som skapar en grön hundvalp.
Bildtext En 3D- printer skapar en hundvalp.
Bild: Yle/ Nora Engström

Evenemanget, som ordnades för första gången, visade sig vara mycket populärt och barn och vuxna trängdes vid de olika borden som presenterade vilka möjligheter digitalisering och teknik kan medföra.

Linda Mannila, som har skapat evenemanget, myser över det stora intresset, speciellt då evenemanget ordnades helgen innan jul.

- Det handlar väldigt mycket om att visa vad digitaliseringen går ut på och vilka möjligheter den ger, säger Linda Mannila.

Meningen är alltså att visa möjligheterna - men också de många utmaningarna. Dagens teknik är något som berör oss alla och det är viktigt att vi har kunskap om den, konstaterar Linda Mannila.

- Annars blir det så att det är några få som fattar beslut om saker som berör oss alla. Det är en fråga om makt och demokrati, säger hon.

Linda Mannila med ett undervisningsutrymme i bakgrunden.
Bildtext Linda Mannila skapade evenemanget.
Bild: Yle/ Nora Engström

Tekniken tillhör unga som gamla

Dagens barn och unga är rätt duktiga på att ta till sig ny teknik, men det här är inte en lika lätt uppgift för den äldre generationen.

Linda Mannila och Anna Sell, som grundade den ideella föreningen Make it Finland som ordnar evenemanget, vill minska på de här klyftorna och öka kunskaperna i teknik och digitalisering.

- Det digitala ska inte endast vara till för barn och unga. Det är något vi måste jobba med i alla åldrar. Det gäller vilka beslut vi fattar, vad vi klickar på och vilka nyheter vi delar, förklarar Linda Mannila.

"Varför vill någon skapa falska nyheter?"

Ett exempel på de utmaningar som digitaliseringen medför är spridningen av falska nyheter. Deltagarna får prova på att skapa egna falska nyheter under evenemanget.

Anna Sell instruerar några barn i hur de ska gå till väga om de vill skapa egna, falska nyhetsrubriker under evenemanget.

- Barnen som deltar här är väldigt påhittiga, det tar inte länge för dem att komma på något. Men tanken är att det här ska leda till funderingar kring varför någon vill skapa en falsk nyhet och vad som gör en falsk nyhet trovärdig, säger Sell.

Profilbild på Anna Sell.
Bildtext Anna Sell.
Bild: Yle/ Nora Engström

Under intervjuns gång jobbar två barn med en nyhetsrubrik.

Barnen blir snabbt klara med uppgiften och visar upp en rubrik som får Anna Sell att skämtsamt kippa efter andan: ”Jultomten tar semester – julen är annullerad!”

Lyckligtvis är det här också en falsk nyhet.

Men bakom de skämtsamma rubrikerna ligger ändå ett allvar. Anna Sell hoppas att rubrikfabriken med de falska nyheterna väcker tankar hos deltagarna.

- Jag tror att det sätter igång tankeprocesser om vad man ska tänka på när man läser nyheter och när man ska kolla upp om en nyhet stämmer, säger Anna Sell.

Enligt Linda Mannila går utvecklingen snabbt framåt. Därför måste vi ta ställning till etiska frågeställningar exempelvis kring artificiell intelligens eller vilken data vi vill dela med oss.

- Ju mer vi vet, desto mer bekanta är vi med det här och desto bättre blir vi på att fatta beslut, konstaterar Linda Mannila.

Diskussion om artikeln