Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Sista chansen för Lejonen att knipa OS-biljetter

Från 2017
Uppdaterad 17.12.2017 15:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: FIN - RUS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nu gäller det för namn som Jarno Koskiranta och Veli-Matti Savinainen. Spelare som haft en tung höst i Lejontröjan får en sista möjlighet att visa att de förtjänar en plats i OS-laget. Lätt blir det inte när ett stenhårt Ryssland väntar i Moskva.

Ryssland–Finland
Moskva, kl. 16.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Vad står på spel?

De sista platserna i den finländska OS-truppen. Varken mer eller mindre. Spelare som glänser borta mot ett namnstarkt och segersuget Ryssland är tillräckligt bra för att vara med i OS. Så enkelt är det.

Om namn som Sakari Manninen och Julius Junttila imponerar också mot Ryssland gnuggas de sista frågetecknen kring deras OS-medverkan bort. Andra kan gå motsatt väg.

Vilka Lejon är mest i behov av att lyckas?

Jarno Koskiranta och Veli-Matti Savinainen. Den förstnämnda får hyfsat med ansvar i Europas klart bästa klubblag SKA och Savinainen var strålande i VM i våras. Men hittills den här säsongen ligger de bägge på 0+0 i landslaget, trots stora mängder istid.

Efter fem resultatlösa matcher tillsammans i höst splittras nu duon och bägge är i stort behov av en stark insats mot Ryssland. För kan två spelare som varit bleka i samtliga sex matcher inför OS faktiskt tas med i truppen?

Vilka Lejon kan mest röra om i spekulationerna?

Mikael Ruohomaa och Juuso Ikonen. Den förstnämnda har hunnit fylla 29 år innan veckans landslagsdebut och har aldrig spelat utanför Finland. Ikonen hade till stora delar en motig fjolårssäsong och Lejondebuterade så sent som i fredags.

Rutinen saknas alltså, men kan de lämnas utanför OS-truppen om de precis som i förrgår är Finlands bästa anfallare?

Hur bra är Ryssland då?

Väldigt bra. Den trupp som spelar i veckan skulle vara klar favorit att vinna OS-guldet i februari. Snart sagt alla spelare är etablerade stjärnor från SKA eller CSKA. Laget imponerade tidvis i 3–1-segern mot Sverige och vann också en utvisningsfest mot Kanada i går (2–0).

Ryssland vill absolut vinna sin hemmaturnering efter en paus på tre år och det här är en riktigt bra värdemätare för Lauri Marjamäkis landslag.

Senaste möten:

Finland slog Ryssland med 3–2 i Helsingfors i november med en oväntad matchhjälte: Atte Ohtamaa gjorde segermålet efter att Joonas Kemppainen och Miro Heiskanen stått för de övriga målen.

I VM i våras föll Lejonen i bronsmatchen mot Ryssland med 3–5 och i Moskvaturneringen i fjol blev det förlust med 3–4 efter en tapper finländsk insats.

Finlands uppställning:

Jani Lajunen och Jukka Peltola är anfallarna i truppen som vilar i dag: Lajunen lär finnas med i OS-laget, Peltola inte. På backsidan är det Miika Koivistos och Mikko Lehtonens tur att följa matchen från läktarplats.

Finlands förstakedja ledd av Joonas Kemppainen fortsätter på samma sätt som tidigare i höst, men i övrigt vaskar Marjamäki om i kedjorna, Lauri Korpikoski får till exempel chansen att spela in sig i OS-truppen i samma kedja som Petri Kontiola.

Målvakt:
19 Mikko Koskinen
(31 Karri Rämö)

Första femman:
13 Julius Junttila - 23 Joonas Kemppainen - 70 Teemu Hartikainen
7 Niko Mikkola - 47 Ville Lajunen

Andra femman:
28 Lauri Korpikoski - 27 Petri Kontiola - 25 Sakari Manninen
15 Juuso Riikola - 55 Atte Ohtamaa

Tredje femman:
86 Veli-Matti Savinainen - 34 Mikael Ruohomaa - 61 Juuso Ikonen
21 Jesse Virtanen - 6 Jani Hakanpää

Fjärde femman:
41 Antti Pihlström - 40 Jarno Koskiranta - 12 Marko Anttila
2 Jyrki Jokipakka

13e: forward:
71 Juuso Puustinen

Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: FIN - RUS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln