Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringen föreslår samtyckeslag: ”Sex ska vara frivilligt”

Från 2017
En man håller handen på en kvinnas knä.
Bild: Mostphotos/Sergey Nivens

Sveriges regering vill förbjuda att ha sex med en person som inte uttryckligen deltar frivilligt.
- Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, säger statsminister Stefan Löfven (S). Samtidigt skärps straffen.

På söndagen presenterades den svenska regeringens utlovade förslag om samtyckeslag på en pressträff med statsministern, vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S).

- Fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen höjs. Men lagen är också ett verktyg för att förändra attityder och värderingar i vårt samhälle, säger Stefan Löfven.

Med en samtyckeslag förtydligas frivilligheten. Den som har sex med en annan måste ha försäkrat sig om att personen deltar frivilligt.

”En viktig signal till män”

Exakt hur det ska framgå blir en fråga som får avgöras från fall till fall, enligt justitieministern.

- Det måste bedömas i själva situationen och det är det som domstolen ska reda ut, säger Morgan Johansson.

Redan i dag kan en gärningsman i de allra flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt, och inga instanser har bedömt att en samtyckesparagraf kommer att leda till fler fällande domar.

- Det viktiga är signalen till Sveriges män och pojkar, säger Morgan Johansson.

Två nya brott införs

Straffen för våldtäkt höjs också i Sverige. Det lägsta straffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.

Dessutom införs två nya brott, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp.

Oaktsamhet handlar om att en gärningsman kan dömas för våldtäkt även om han inte hade uppsåt. Och det är något som skulle kunna leda till fler domar.

- Vår bedömning är att fler kommer att lagföras, säger Morgan Johansson.

Vice statsminister Isabella Lövin är nöjd.

- Det är ett nytt kapitel i svensk jämställdhetshistoria. Inte minst i samband med metoo-rörelsen ser vi att det här behövs, säger hon.

"En uppstramning"

Andelen kvinnor som utsätts för sexualbrott ökar, framhåller Morgan Johansson.

- Lagförslaget innebär inte bara en uppstramning och skärpning utan också ett väldig viktigt budskap att sex ska vara frivilligt, och allt annat riskerar du att lagföras för. Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra är det männen som måste förändras, säger han.

Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2018.

- Jag utesluter inte att vi kan behöva göra mer, framför allt när det gäller straffskalorna, men det får tas i en framtida process, säger Morgan Johansson.

Text: FNB-TT-Lars Larsson/Anja Haglund/Tomas Bengtsson

Diskussion om artikeln