Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordfest för finländska simmarna – missade medaljerna klart

Från 2017
Mimosa Jallow.
Bildtext Mimosa Jallow grovjobbade under kortbane-EM.
Bild: Lehtikuva

Det finländska medaljsaldot i kortbane-EM stannade vid två silver. Dagens saldo: Tre finalplatser och en diskning.

Finländska rekord var temat under det sista finalpasset vid kortbane-EM i simning i Köpenhamn.

Det första noterade Mimosa Jallow på 50 meter fritt. Med det nya nationsrekordet 24,17 krånglade hon sig hela vägen till final på sprintdistansen. Väl där blev motståndet övermäktigt för Jallow.

Finländskan simmade tre hundradelar långsammare än i semifinalen och slutade klart sist i finalen. Den svenska supersimmaren Sarah Sjöström vann på 23,30.

Rekord i medleystafetterna

En stund senare var Jallow i bassängen igen för sista gången i mästerskapet. Det finländska laget i medleystafetten var i ett skede med i tätstriden, men föll tillbaka och slutade sist i finalen.

Kvartetten Jallow, Veera Kivirinta, Jenna Laukkanen och Marlene Niemi simmade in på nytt finländskt rekord, 1.46,22. Det var en putsning av det gamla rekordet med flera tiondelar. Sverige vann finalen.

I herrarnas medleyfinal fanns också en finländsk kvartett med. Jaakko Rautalin, Andrei Tuomola, Riku Pöytäkivi och Ari-Pekka Liukkonen slutade åtta i finalen, men tiden 1.34,28 var finländskt rekord. Ryssland vann på nya världsrekordet 1.30,44.

Felaktig vändning av Laukkanen

Dagens största blåvita samtalsämne i Köpenhamn blev ändå diskningen av Jenna Laukkanen på förmiddagen. Enligt arrangörerna gjorde Laukkanen en felaktig vändning i försöken på 200 meter bröstsim.

– Det hände inget märkligt! Varför diskades jag?, frågade sig Laukkanen.

Laukkanen tog silver på både 50 meter och 100 meter bröstsim tidigare under veckan.

Diskussion om artikeln