Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Marjamäkis huvudfrågor – och svaren som ger en OS-trupp

Från 2017
Finländska hockeyspelare efter förlusten mot Ryssland i Moskva.
Bildtext Mikko Koskinen är given förstamålvakt i det finländska OS-laget, men i övrigt finns en hel del frågetecken som inte rätades ut under 0–3-förlusten mot Ryssland i Moskva.
Bild: /All Over Press

Lauri Marjamäki och hans tränarteam har en dryg månad på sig att sätta de sista pusselbitarna på plats och utse Lejontruppen till OS i Sydkorea. Här de intressantaste frågorna inför uttagningen – och de möjliga svaren.

1. Vad händer med Hietanen och Osala?

Efter en turnering i november som gav massor med svar och en betydligt mer intetsägande turnering i december är frågan hur Lauri Marjamäki resonerar kring spelarna som inte varit med i någon av höstens EHT-matcher.

Framför allt två namn utan färska landskamper skulle utan tvekan kunna gå in i truppen: Dynamo Moskvas back Juuso Hietanen och Magnitogorsk-forwarden Oskar Osala. Också Jokeritspelare som Jesse Joensuu, Pekka Jormakka, Olli Palola och Tommi Kivistö hade kanske förtjänat en chans att spela in sig i OS-truppen, men lär nu stanna hemma.

Tipset: Hietanen får vara med i OS medan Osala petas.

2. Är Lauri Korpikoskis form tillräcklig?

Utmärkt i senaste OS i Sotji och också med i Marjamäkis World Cup-trupp för ett drygt år sen. Potential finns onekligen. Men just nu ser Korpikoski absolut inte ut som en spelare redo att ta hockeyvärlden med storm i februari. Frågan är vad landslagsledningen tänker om fallet Korpikoski.

Tipset: Korpikoski ges en chans att den kommande månaden i klubblaget Zürich visa att formen är på uppåtgående. Och han tar den.

Veli-Matti Savinainen ligger på isen under Finlands match mot Ryssland.
Bildtext Veli-Matti Savinainen har haft en motig landslagshöst.
Bild: /All Over Press

3. Förtjänar Savinainen och Koskiranta OS-biljetter?

Sett till höstens sex landskamper är svaret nej. Både Veli-Matti Savinainen och Jarno Koskiranta står kvar på 0+0 trots halvdussinet matcher, och ser ut att ha tappat självförtroendet i Lejontröjan. Problemet är att alternativen är få, utmanare som Juuso Ikonen och Mikael Ruohomaa fick inget uträttat mot Ryssland.

För Savinainen talar vårens strålande insatser i Marjamäkis VM-lag, för Koskiranta hans roll i Europas klart bästa klubblag SKA. Bägge är dessutom vana vinnare, Savinainen har tre FM-guld, Koskiranta är regerande KHL-mästare.

Tipset: Gamla meriter väger tyngre än höstens Lejonform, bägge är med på OS-planet.

4. Vem ska Eeli Tolvanen spela med?

18-åringen är en av KHL:s fem bästa målskyttar och etta i finländarnas interna poängliga. Lejonens succé i Sydkorea hänger långt på att Tolvanen kan visa samma glödheta form som i klubblaget. Men vem är spelaren som i landslaget ska få samma roll som Brian O’Neill hade i Jokerit, där amerikanen skapade förutsättningarna för kedjekompisen Tolvanens flygande start?

Tipset: Petri Kontiola ges uppdraget att som center få fart på Tolvanens bössa. Kontiola hittade i veckans turnering ingen särskilt fungerande kemi med andra kedjekompisar, och duons samspel i Helsingfors förra månaden var tillräckligt bra för att samarbetet ska få fortsätta.

Ishockeymålvakten Juha Metsola.
Bildtext Juha Metsola slåss om en målvaktsplats i OS-truppen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

5. Vilka målvakter gör Koskinen sällskap?

Klarare signaler kunde Marjamäki inte ha sänt ut: Mikko Koskinen är helt ohotad förstamålvakt i OS. Han har stått i de fyra största matcherna i höst: Sverige och Ryssland hemma, Tjeckien och Ryssland borta. Och även om Rysslands första mål i Moskva slank in väl enkelt är Koskinen värd förtroendet.

Bakom honom är frågetecknen större. Karri Rämö sattes aldrig på prov mot Sydkorea medan Eero Kilpeläinen inte glänste mot Kanada förra månaden. Allt medan Joni Ortio och Juha Metsola varit med i varsin EHT-trupp utan att få stå en minut.

Tipset: Rämö fortsätter spela bra i Jokerit och blir andremålvakt. Metsola kommer med som trea. Men bli inte förvånade om Koskinen står alla matcher i OS.

Och hur ser slutliga truppen ut efter detta?

Anfallare:
Julius Junttila – Joonas Kemppainen – Teemu Hartikainen
Eeli Tolvanen – Petri Kontiola – Lauri Korpikoski
Mika Pyörälä – Jarno Koskiranta – Veli-Matti Savinainen
Antti Pihlström – Jani Lajunen – Marko Anttila
Sakari Manninen, Mika Niemi

Backar:
Sami Lepistö, Miro Heiskanen, Atte Ohtamaa, Juuso Hietanen, Lasse Kukkonen, Ville Lajunen, Jyrki Jokipakka, Mikko Lehtonen

Målvakter:
Mikko Koskinen, Karri Rämö, Juha Metsola

Diskussion om artikeln