Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Peltonen behöll ledningen i FM – OS-kampen avgörs i januari

Från 2017
Emmi Peltonen åker i FM.
Bildtext Emmi Peltonen åkte bäst i Vanda.
Bild: Lehtikuva

Trots ett lite darrigt friprogram lyckades Emmi Peltonen ta sitt andra raka FM-guld i konståkning. Nu går OS-kampen vidare i EM.

Emmi Peltonen ledde efter gårdagens korta program, som hon klarade felfritt. Trots misstag i dag lyckades hon behålla ledningen.

Samtidigt slog hon sitt poängrekord med drygt tio poäng, rekordet skrivs nu 164,11 poäng. Hon fick 102,86 poäng för dagens fria program.

– I fria programmet måste jag kämpa med landningarna efter hoppen, men jag lyckades bättre än i Budapest för en vecka sedan, säger Peltonen.

I Ungern ledde Peltonen efter korta programmet, men hon föll till fyra efter att ha misslyckats i friprogrammet.

Lindfors gjorde misstag

FM-tvåa blev Viveca Lindfors som också gjorde några misstag i fria programmet. Hon fick exakt 100 poäng för det och hade sammanlagt 159,89 i tävlingen.

– Det var inte en sådan dag som jag hade hoppats i dag. Men jag är ändå nöjd över att jag lyckades med kombinationen trippellutz-trippellutz i början av programmet, säger Lindfors, som i höstas tog en OS-plats för Finland.

Peltonen och Lindfors åker båda till EM i Moskva den 15–21 januari. Före det kommer Peltonen att tävla i Abu Dhabi.

– Jag hade en tävlingspaus på några månader i höstas då jag bara tränade. Nu vill jag komma tillbaka i tävlingsform, förklarar Peltonen om varför hon tävlar så flitigt nu.

Peltonen och Lindfors konkurrerar också om vilkendera av dem som får åka till OS i Pyeongchang. Det avgörs efter EM, den som fått de bästa poängen under säsongen löser ut OS-biljetten till Sydkorea.

Guld för Törn och Partanen

På herrsidan vann Valtter Virtanen med poängen 173,27. Han har gjort de bästa poängen av finländarna den här säsongen och åker därmed till EM.

På isdanssidan gick det inte som Cecilia Törn och Jussiville Partanen ville, men det blev ändå FM-guld med klar marginal i Vanda.

Törn och Partanen samlade ihop hyfsade poängantalet 150,94.
Paret gjorde inga klara fel i den fria dansen, men Törn och Partanen kände att de inte lyckades på det bästa möjliga sättet.

– I den här tävlingen var vi starkare i korta programmet än i fridansen trots att det vanligen är precis tvärtom. Med tanke på mästerskapstävlingarna är det bra att det gick så här, att korta dansen är stark eftersom man måste lyckas i den för att komma till fridansen där , säger Törn.

Härnäst tävlar Törn och Partanen i EM i Moskva i januari.

Yle-FNB