Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Svarva en mortel i björk och ask

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 14:46.
Strömsö inslag: Svarva en mortel i björk och ask - Spela upp på Arenan

Om du har en svarv och några svarvjärn men inte riktigt kommer på vad du vill svarva så har jag ett tips; svarva en mortel medan du funderar.

Det är lättare att svarva i fuktigt virke. Svarvjärnen skär enklare i fuktigt virke och det är som att forma lera. Det knepiga med fuktigt virke är att materialet lätt spricker när det torkar.

Det går att torka det färdigt svarvade föremålet i t.ex. spån, koka i saltvatten eller limma ändträet och förvara svalt så att fuktvandringen sker långsammare. Det säkraste är i alla fall att svarva i torrt trä.

Svarva mortel i torrt virke

Det är lite tyngre att svarva i torrt virke, svarvjärnen måste vara riktigt vassa och svarven måste köras på lite högre varv. Handlar det om en mortel är det nog ändå mer fungerande med en garanterat sprickfri botten.

Eftersom utgångsmaterialet är ganska stort när man svarvar en mortel är det bra att såga träbiten så symmetrisk som möjligt innan man börjar, svarven "hoppar" mindre då.

Jag använde björk till den övre delen och ask till botten. Ask är ett hårt och slitstarkt träslag.

Det går bra att limma ihop olika träslag med snickarlim. Om det handlar om föremål som skall diskas är det bäst att använda lim som har D3-klassificering.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln