Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerpopulister till trots – ny österrikisk regering på proeuropeisk kurs

Från 2017
Förbundskansler Sebastian Kurz och vice förbundskansler Heinz-Christian Strache vann valet i fjol med löften om hårdare tag mot politisk Islam
Bildtext Sebastian Kurz och Heinz-Christian Strache.
Bild: All Over Press/FLORIAN WIESER

I Österrike svärs den nya regeringen in idag. På förhand har samarbetet mellan förbundskansler Sebastian Kurz folkparti och ytterhögerpartiet FPÖ väckt frågor kring landets framtida relationer till EU och Bryssel.

Sebastian Kurz bemödar sig om att intyga att ingenting kommer att förändras.

– Vi kommer förstås att stå för österrikiska intressen och åsikter, men besluten i Bryssel kommer naturligtvis att respekteras, säger den 31-årige kommande förbundskanslern Kurz.

Sebastian Kurz.
Bildtext Sebastian Kurz, 31 år gammal, världens yngsta regeringschef.

När det österrikiska frihetspartiet FPÖ nu får utrikesministerposten har man i förhandlingarna sett till att en del av EU-frågorna flyttas till förbundskanslerns ämbete.

Det här trots att man från frihetspartiet intygar att EU inte blir ett problem.

– Vi står bakom EU och fredsprojektet för Europa. Såklart har vi kritik att komma med, men det är del av demokratin, säger FPÖ-ledaren och den kommande vicekanslern Heinz-Christian Strache.

Ingen folkomröstning om "Öxit"

Tidigare har det ändå hetat att FPÖ vill att österrikarna ska få folkomrösta om ett utträde ur EU, en så kallad ”Öxit”.

Nu har man i alla fall i regeringsprogrammet skrivit ner att ingen folkomröstning om saken får hållas under de kommande fem åren.

Att regeringens och i synnerhet högerpopulisternas linje har mjuknat hänger ihop med den gröna presidenten Alexander van der Bellen.

Österrikets presidentkandidat Alexander van der Bellen.
Bildtext Österrikes president Alexander van der Bellen ställer krav på regeringen.
Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Han har under förhandlingarnas gång krävt att regeringen håller fast vid en proeuropeisk linje med hot om att annars sätta stopp för regeringsbildningen.

För att begränsa frihetspartiets maktutövande har van der Bellen också krävt att inrikes- och justitieministerposterna inte tillfaller samma regeringsparti.

Nu har FPÖ ändå i stället inrikes- och försvarsministersposterna vilket också har väckt kritik, eftersom man då har den politiska kontrollen över såväl polis, militär som säkerhetstjänst.

Stora protester i Wien

I valkampanjen inför valet den 15 oktober lyfte såväl folkpartiet som frihetspartiet upp frågor kring invandring och säkerhet. De här två frågorna har därför också en mycket central roll i regeringsprogrammet.

För att förbättra säkerheten ska fler poliser utbildas, politisk islam bekämpas, illegal invandring stoppas och asylprocessen ska snabbas upp.

Flyktingar ska få mindre pengar, asylsökande under processens gång inga alls. Personer som flyttar till Österrike ska under de första åren inte ha rätt till socialbidrag.

Heinz-Christian Strache.
Bildtext Heinz-Christian Strache, FPÖ:s partiledare, för igenom vissa krav, tvingas ge vika på andra punkter.
Bild: All Over Press/Christian Bruna

I sitt program presenterar regeringen också skattelättnader för familjer och sänkta inkomstskatter.

Österrikes ekonomiska slagkraft vill man bland annat förbättra genom att införa mer flexibla arbetstider.

I början av 2000-talet då folkpartiet och frihetspartiet senast bildade regering väckte det stor bestörtning i Europa.

Den här gången lär de internationella protesterna utebli, men i Wien ordnas idag flera stora demonstrationer mot den nya regeringen.