Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ishallsolycka i Vasa, husrannsakan hos HS-journalist

Från 2017
Uppdaterad 18.12.2017 07:26.
Inne i Vasa arena, stolar har fallit efter att ventilationssystemet fallit ner under en konsert.
Bildtext Olyckan i ishallen i Vasa skedde under konserten Raskasta joulua.

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Polisen har gjort husrannsakan hemma hos journalisten Laura Halminen. Hon har använt hemligstämplat underrättelsematerial i en uppmärksammad artikel som publicerades i lördags. Husrannsakan ägde rum efter att hon försökte förstöra en hårdskiva, vilket ledde till rökutveckling. Med brandkåren kom också poliser till platsen och de genomsökte lägenheten i fyra timmar.

En olycka i den fullsatta ishallen i Vasa kunde har slutat riktigt illa på söndag kväll. Konserten Raskasta joulua hade nyss börjat då ett ventilationsrör föll ner och drog med sig en del av ljusanläggningarna. Några personer skadades lindrigt.

Utrikes

Vad jobbade du med då du var 31 år gammal? Sebastian Kurz kan stoltsera med titeln regeringschef, han är för tillfället yngst i världen med det yrket. Han blir förbundskansler när Österrike får ny regering i dag.

Chilenarna får en ex-president som ny president, då miljardären Sebastián Piñera gör comeback på tronen. Han var president också åren 2010-2014. Även den nuvarande presidenten, Michelle Bachelet, har haft hand om presidentämbetet i två omgångar.

Det styrande partiet i Sydafrika, ANC, väljer ny ledare. Röstningen skulle ske på söndagen, men först blev den uppskjuten med några timmar, sedan flyttades den till måndag. På måndag morgon meddelades att röstningen äntligen har kommit i gång. Resultatet väntas vara klart senare under dagen om inte fler förseningar uppstår.

Väder

I landets västra del snöfall eller regn på dagen, i öster snöfall eller underkylt duggregn på kvällen. I Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland kan det snöa lokalt.

Temperaturen i söder, -3 till +2 grader, i Lappland -5 till -15, på vissa håll så kallt som -25.

Väglaget blir dåligt på eftermiddagen i Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Birkaland.

På Bottenhavet blåser en hård sydvästlig vind.

Diskussion om artikeln