Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Poptomtarna efterlyser din favoritlåt

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2018 14:08.
Julgubbe i from av docka med elbas och två snögubbar som tittar på
Bildtext Vilken av alla de poplåtar som spelats in om julen är närmast ditt hjärta.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Vad har Eurovision Song Contest och julmusik gemensamt? Ingenting svarar de flesta säkert men det stämmer inte helt.

För det första så handlar ju båda om musik och dessutom är båda säsongbetonade. Julmusiken börjar ofta spelas i varuhus och i radion i början av december.

Visserligen går startskottet för ESC redan i januari då Sverige sparkar igång sin Melodifestival som bokstavligen stänger Sverige i fem veckor på lördagar mellan kl 20 – 22. Men själva evenemanget går av stapeln i maj.

Stora känslor och engagemang

Men det starkaste bandet är ändå det känslomässiga engagemanget i båda två. Alla har en åsikt i frågan och alla är experter och alla har rätt att uttala sig.

Då det gäller julmusiken skrev Bertil Blom för några veckor sedan en artikel om när bjällerklangen skall börja ljuda i högtalarna. Det kom en hel del kommentarer på artikeln och åsikterna var delade också här.

Någon tyckte att det räcker med att man hör julmusik på julafton medan flere tyckte att det är bra som det är, att man börjar vid första advent och det pågår i stort sett till annandag jul.

Vilken är den bästa jullåten

Den andra frågan är naturligtvis vilka låtar man vill höra. John Lennons Happy Xmas (War is over) utkom redan år 1971 och var ursprungligen en protest mot kriget I Vietnamn. Men det är väl en av de låtar som hör till repertoaren oberoende om det är lågstadiets julfest eller en megatillställning på en stor arena.

Och de flesta av oss har någon låt som vi starkt förknippar med en upplevelse i barndomen eller ungdomen. Vilken poplåt har gjort det starkaste intrycket på dig och vilket personligt minne förknippar du med den?

Skriv till vega.musik@yle.fi eller kommentera här nedan. Skriv in ditt telefonnummer så får du kanske vara med i sändningen!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Du kan också ringa till studion 0600-111213 från kl 17.30 och berätta ditt önskemål.

Poptomtarnas afton på Yle Vega 20/12 onsdag med start kl 18.03

I studion Camilla Kivivuori och Kjell Ekholm

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln