Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hundvalpen Lellu blev stulen från familjens bil i Lovisa: ”Min 5-åriga dotter undrar om julgubben har tagit den tillbaka”

Från 2017
Den stulna hunden Lellu
Bildtext Hunden är en 11 veckor gammal tik av rasen Alaskan malamute.
Bild: Privat / Essi Parviainen

Barnen Joanna och Jannu i Pyttis fick alla tiders julklapp redan lite före julafton. Glädjen gick ändå i kras då valpen Lellu försvann från familjens bil i samband med ett inbrott i Lovisa den 17 december.

- Jag har inte sovit på hela natten, säger Essi Parviainen, mamma till 5-åriga barnen Joanna och Jannu.

Familjen hade varit på dotterns dansuppvisning i Harjurinteen koulu i Lovisa. Valpen, som bott hos familjen i två veckors tid, skulle sova i bilen under uppvisningen.

"Vi märkte att bilrutan hade krossats"

Det handlar om en 11 veckor gammal tik av rasen Alaskan malamute. Hunden heter Lellu och har försvunnit någon gång mellan klockan 16 och 17 söndagen den 17 december.

Andra bilar i närheten hade också utsatts för inbrott. Familjens bil var parkerad på Bangatan mellan Harjurinteen koulu och kyrkan.

Bildörrarna låstes i vanlig ordning då familjen gick mot skolan och de var borta i en timme. Valpen brukar de ha med sig på olika ställen, för att vänja den vid att röra sig med familjen.

- Då vi kom tillbaka märkte vi att dörrarna inte var i lås. Medan vi satte in flickan i bilen såg vi att det ena bakfönstret på bilen hade krossats och att hunden var borta.

"Den hade inte klarat av att klättra ut därifrån"

Parviainen berättar att både polisen och de själva konstaterade att hunden måste ha blivit stulen. Det fanns inte heller några tassavtryck i närheten så man tror inte att den har rymt.

Vid första anblicken verkade inte mycket annat ha stulits från bilen. Familjen ska ännu granska fordonet närmare. I det här skedet har man fokuserat på familjens älskade hundvalp.

- För min del hade de fått fara i väg med hela bilen och alla pengar, bara de hade låtit hunden vara i fred, säger Parviainen.

Familjen har gått omkring och ropat på valpen, men inte hittat några spår.

- Vi har en terrängbil, så hunden skulle inte ha hoppat ut från den höjden. Hålet i fönstret var också sådant att den inte hade klarat av att klättra ut därifrån.

"Jag är orolig för att någon gör valpen illa"

Meningen var egentligen att barnen skulle få hunden först till julafton, men eftersom valpen redan var i den åldern att den kunde överlåtas ville Parviainen hämta den lite tidigare.

- Flickan tror att julgubben kom med valpen. Hon undrar därför om julgubben nu har tagit den tillbaka och om hon inte var förtjänt av den i alla fall.

Hon undrar därför om julgubben nu har tagit den tillbaka och om hon inte var förtjänt av den i alla fall

Essi Parviainen

Meningen var att hunden skulle åka på semesterresa med familjen till Norge snart. Nu hoppas man på att få tillbaka hunden i tid.

Parviainen är orolig för att någon gör hunden illa, speciellt om personen som har tagit den inte vågar lämna den tillbaka. I lilla Lovisa hör man inte ofta om liknande händelser, konstaterar hon.

- Man börjar ju klandra sig själv, men vi hade aldrig trott att någon skulle ta hunden från en låst bil den tiden, på den platsen. Det känns så absurt alltihop.

Familjen ber nu den som har tagit hunden att lämna den tillbaka, till exempel anonymt.

Min dotter sa att hon inte önskar sig något annat i hela världen än att valpen kommer tillbaka

Essi Parviainen

- Barnen saknar valpen otroligt mycket. Min dotter sa att hon inte önskar sig något annat i hela världen än att valpen kommer tillbaka.

Yle Östnyland försöker nå polisen för en kommentar.

Den stulna hunden Lellu

Familjens glädjebesked: Hundvalpen Lellu som försvann i Lovisa är hemma igen

Hunden hittades i Nordsjö i Helsingfors på måndag kväll.

Diskussion om artikeln