Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anu Nieminen blir chefstränare för Finlands badmintonlandslag

Från 2017
Anu Nieminen här i OS i London 2012.
Bildtext Anu Nieminen här i OS i London 2012.
Bild: Lehtikuva

Från och med den 1.1.2018 är det före detta badmintonproffset Anu Nieminen chefstränare för Finlands badmintonlandslag.
– Tanken om att bli tränare efter spelarkarriären fanns redan innan jag slutade.

Nieminen ansvarar för förbundets olympiska träningsgrupp Tokyo Team, för landslaget samt för badmintonträningen inom ramen för Mäkelänrinnes idrottsgymnasium.

De bildar badmintonförbundets nationella träningscentrum vars verksamhet fått stöd av Olympiakommitténs toppidrottsenhet, kallad 'Huippu-urheiluyksikkö'.

"Fantastiskt"

Verksamhetsledaren för Finlands badmintonförbund Mika Heinonen är väldigt nöjd över att Nieminen tar över som lots för verksamheten.

– Anu Nieminen har redan i ett och ett halvt års tid, sedan hon flyttade till Finland från Danmark, hämtat både iver och kunnande till landslagets träningar.

– Anu utvecklades massor både som spelare och som tränare under sina 20 år i Danmark som kryllar av världsklasspelare. Så visst är det fantastiskt att våra spelare och tränare får ta del av det kunnandet, säger Heinonen på badmintonförbundets webbplats.

Anu Nieminen är en av Finlands genom tiderna mest framgångsrika badmintonspelare. Bland annat tolv FM-guld i singel samt sju i dubbel och tre i mixeddubbel vittnar om stor framgång på de nationella banorna. Internationellt har hon som bäst varit 13:e på världsrankinglistan och fyra gånger har hon representerat Finland i OS.

Velat bli tränare länge

– Tanken om att bli tränare efter spelarkarriären fanns redan innan jag slutade. Då grundade jag ett träningscentrum i Danmark, säger Nieminen på badmintonförbundets webbplats.

Nieminen berättar att hon packat en hel del erfarenhet med sig när flytten från Köpenhamn blev aktuell. Förutom att hon har en diger spelarkarriär bakom sig, har Nieminen också utbildat sig som tränare.

– I ett tidigt skede insåg jag att man inte automatiskt kan träna andra på bästa möjliga sätt, även om man själv kan spela. Därför har jag utbildat mig aktivt som tränare, för att utveckla mitt eget kunnande.

– Jag tycker att tränaren har ett väldigt stort ansvar när man talar om att spela på toppen eller om att försöka nå toppen, säger Nieminen.

Finlands olympiska träningsgrupp Tokyo Team består för tillfället av Airi Mikkelä, Jenny Nyström, Kalle Koljonen, Anton Kaisti och Eetu Heino.

Diskussion om artikeln