Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fängelse för upplopp vid Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Sverige

Från 2017
Uppdaterad 18.12.2017 15:21.
Poliser på polishästar rider på Göteborgs gator under en stor demonstration. Rök av en rökbomb syns på vilden.
Bildtext Ridande poliser under demonstrationerna i Göteborg i september 2017.
Bild: Andreas Hillergren/All Over Press

Åtta personer döms till fängelse för att ha attackerat polisen i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i september.

Totalt döms elva män för bland annat våldsamt upplopp.

- Domen är en viktig signal, säger kammaråklagaren Mats Ihlbom.

Tusentals personer intog Göteborgs gator för att demonstrera mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

De nu dömda männen fälls för händelser utanför Liseberg, där polisen hade gjort en avspärrning runt nazisterna som stannat i närheten.

De elva dömda anses ha ingått i en folksamling som "med förenat våld" gick till angrepp.

Enligt åtalet slängde gruppen stenar, flaskor, ägg, rökfacklor och annat - främst mot polisen, som fanns mellan motdemonstranterna och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR.

Riktat mot polisen

- Det är väl säkert flera av dem som initialt varit på plats för att visa avsky mot NMR. Men den händelsen uppe vid Liseberg var enligt mig riktad mot polismyndigheten enbart, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till TT.

- Så det är väldigt bra att de blir dömda. Om folk börjar använda våld mot polisen är det naturligtvis inte bra. Så det är klart att det är allvarliga brott.

Längst straff får en 19-åring, som döms till nio månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet.

Åklagaren hade dock yrkat på ett år och tio månaders fängelse för mannen, som enligt åtalet kastade stenar på polisen med en slunga.

Får skadestånd

Totalt döms åtta av männen till fängelse i mellan tre och nio månader, medan två döms till skyddstillsyn och en man får villkorlig dom.

- Straffen ligger generellt sett lite lägre i sin bedömning än vad jag yrkade på. Men i övrigt är jag väldigt nöjd med tingsrättens sätt att se på saken, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

- Det är också en målsägande, en polis, som har tillerkänts skadestånd. Det är inte så ofta som poliser får skadestånd när de har varit utsatta för våld, så det är enligt mig en viktig signal att det här går utöver det vanliga.

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s demonstranter pågår fortfarande.

Bland annat misstänks även ett antal nazister för våldsamt upplopp, medan omkring 10-15 personer misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakt.

En identifierad person misstänks dessutom för våld mot tjänsteman.

Dessutom pågår förundersökningar om hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen.

- Det är en utmaning att mitt under en pågående ordningsstörning med våldsamt upplopp kunna säkra bevis som leder ända fram till lagföring, säger biträdande kommenderingschef Helena Trolläng, ansvarig för utredningsverksamheten, i ett pressmeddelande.

- Det har vi lyckats med och det är jag oerhört nöjd med.

Källa: FNB

Uppdatering 18.12.2017 kl. 15:19: Bilden är utbytt. Den tidigare bilden visade representanter för Nordiska motståndsrörelsen. Bilden var därför inte representativ i det här fallet eftersom domarna huvudsakligen gäller personer som demonstrerade mot NMR.

Diskussion om artikeln