Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drömmen om att vara sin egen chef lockade paret Björklund till Kirjais – i mars öppnar bybutiken och gästhamnen dörrarna

Från 2017
Sannikka Björklund tar över Kirjais byhandel.
Bildtext Sannikka Björklund.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Det är paret Sannikka och Mats Björklund som tar över verksamheten i Kirjais byhandel och gästhamn. De nya ägarna har redan storslagna planer – en lockande hamn ska tillåta butiken att hålla öppet längre än tidigare.

Sannikka Björklund är själv hemma från Helsingfors, men gick i sjömansskolan i Åbo. Där träffade hon sin man Mats, och paret flyttade till Åland.

Nu väntar nästa kapitel – och det utspelar sig i Nagu. Hur känns det?

- Jättetrevligt faktiskt. Vi känner oss väldigt välkomna, säger Sannikka Björklund, som gästade Yle Åbolands förmiddagssändning på måndagen.

Tillsammans ska paret Björklund alltså stå för verksamheten i Kirjais byhandel och gästhamn. Med tanke på parets kunskaper passar uppgiften som hand i handske.

- Mats är lite mer intresserad av att driva hamnverksamheten och jag är mer intresserad av att driva handeln, så det kommer att fungera väldigt bra, säger Björklund som själv jobbade med detaljhandel på Åland.

Kirjais byhandel.
Bildtext Bybutiken i Kirjais.
Bild: YLE/Nina Bergman

Det är ändå en ganska stor omställning med flytt till en helt annan ort och helt nytt karriärval – vad var det egentligen som avgjorde?

- För mig personligen var det mest drömmen om att bli egenföretagare. Att bli sin egen chef. Då jag tidigare jobbade inom detaljhandeln så var det i en stor kedja. Nu har jag frihet att göra precis vad jag vill. Det kommer också att synas i butiken – det här kommer inte att vara en kedjebutik, säger Björklund.

"Hamnen måste dra"

Största fokus kommer att ligga på hamnen. En lockande gästhamn ska i bästa fall leda till att butiken kan hålla öppet hela året med undantag för januari och februari, i motsats till att endast ha öppet från mars till oktober också i år.

- Det är vårt långsiktiga mål, säger Björklund.

Det är ju väldigt svårt att få det att bli lönsamt att hålla uppe året runt. Man söker ju också efter någon som skulle kunna ta över gästhamnen i Björkö i Houtskär. Hur tänker ni på det här?

- Hamnen måste dra, som sagt. Sen kommer Mats att fortsätta jobba vid sidan om, så det är bara jag som måste få mitt levebröd från verksamheten. Jag har nog redan idéer om hur vi skulle kunna göra under lågsäsong.

- Det handlar lite om olika tjänster men framförallt om att minska på svinnet. Man kan inte ha samma sortiment på hyllorna som under högsäsongen, säger Björklund.

Paret har redan flyttat till Nagu och den första natten bland flyttlådorna är också avklarad. Härnäst väntar en jul ute i skärgården – hoppeligen utan flyttlådor.

- Det är ju långt ute på landet så det är väldigt lugnt och stillsamt där. Men hoppas vi ens klarar av att gömma bort lådorna någonstans så att vi kan njuta av julen, säger Björklund och skrattar.

Diskussion om artikeln