Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s människorättschef: Burmas ledare kan komma att åtalas för folkmord

Från 2017
Rohingyer på flykt från Burma.
Bildtext Våldet i Rakhine i Burma har drivit hundratusentals människor på flykt och utgör sannolikt folkmord, enligt FN:s människorättskommissionär Zeid bin Ra'ad al Hussein.

FN:s människorättskommissionär Zeid bin Ra’ad al Hussein säger att både arméns befälhavare Aung Min Hlaing och fredspristagaren Aung San Suu Kyi kan komma att ställas inför rätta för folkmord. Det är klart att besluten måste ha fattats på högsta ort, säger han till BBC.

FN:s retorik gällande våldet i Rakhine i Burma blir allt hårdare.

FN:s människorättskommissionär Zeid bin Ra’ad al Hussein anser att det är sannolikt att fördrivningen av Rohingya-minoriteten i Burma kan uppfylla kriterierna för folkmord.

Över 600 000 människor har flytt till grannlandet Bangladesh sen augusti, och nya utredningar tyder på att åtminstone 6700 människor har mördats.

FN:s människorättskommissionär Zeid bin Ra'ad al Hussein.
Bildtext FN:s människorättskommissionär Zeid Bin Ra'ad al Hussein anser att våldet mot rohingyerna kan utgöra folkmord.
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Otaliga byar har bränts, och invånarna antingen drivits på flykt eller mördats.

Folkmord är det allvarligaste brottet mot mänskligheten under folkrätten, och ytterst få männskor har fått en fällande dom.

- Tröskeln för bevisföring gällande folkmord är hög. Men jag skulle inte vara förvånad om en domstol i framtiden skulle dra en sådan slutsats på basis av vad vi har sett, säger al Hussein till BBC.

Fredspristagare till människorättsbrottsling?

Al Hussein efterlyser nu en internationell brottsutredning kring vad han kallar chockerande brutala attacker mot den muslimska minoriteten.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi ville inte lägga skulden för våldet i Burma på någon enskild part
Bildtext Al Hussein tror att Aung Sun Suu Kyis inställning kan ha bidragit till avhumaniseringen av Rohingya-befolkningen i majoritetens ögon.
Bild: EPA-EFE/HEIN HTET

Al Hussein menar att det är svårt att bevisa hur högt inom den politiska och militära beslutsattandet skulden ligger.

- Av uppenbara orsaker sätter man inte sådant till pappers och ger inte heller skriftliga anvisningar.

- Det är ändå klart då vi ser på operationens omfattning att det här är beslut som måste ha fattats på högsta ort, säger al Hussein.

Rohingyabarn köar i ett flyktingläger för mat
Bildtext Rohingya-flyktingarnas levnadsförhållanden är katastrofala. Al Hussein befarar att sitautionen kan bli en grogrund för radikalisering.
Bild: EPA

Han hänvisar då både till arméns befälhavare, Aung Min Hlaing, och till landets de facto högsta civila ledare, fredspristagaren Aung Sun Suu Kyi.

Jag vädjade att hon skulle göra allt i hennes makt för att få slut på det, men till min stora besvikelse verkar inget sådant ha hänt.

― Zeid bin Ra'ad al Hussein

Om Suu Kyi har varit medveten om planerna kanske aldrig blir klart, men al Hussein säger att det är omöjligt att hon inte skulle ha varit medveten om vilket åt håll läget i Rakhine höll på att utvecklas.

Vädjade om ingripande

Enligt al Hussein ringde han Suu Kyi i februari, kort efter att en FN-rapport om liknande våldsamheter i oktober ifjol hade släppts.

- Jag vädjade till henne att få ett slut på de här militäroperationerna.

- Jag vädjade att hon skulle göra allt i hennes makt för att få slut på det, men till min stora besvikelse verkar inget sådant ha hänt, säger al Hussein.

Insatserna är enorma. Den här sortens nonchalerande inställning som burmesiska regeringen har svarat med på internationella samfundets oro är verkligen alarmerande.

― Zeid bin Ra'ad al Hussein

Tystnaden från Suu Kyis håll kan ha fungerat som en signal till militären, tror al Hussein, framförallt då inte heller omvärlden tog till några vidare åtgärder efter våldet 2016.

- Jag antar att de drog slutsatsen att de kunde fortsätta utan rädsla. Vad vi började misstänka var att allt det här var mycket genomtänkt och planerat, säger al Hussein.

Inte över ännu

Den burmesiska regeringen hävdar att hela operationen i Rakhine har riktats mot vad den kallar terrorgrupper.

Militäroperationen började strax efter att en militant grupp angrep flera polisposter i norra Rakhine.

Det har ändå blivit klart att förstärkningar skickades till delstaten redan före angreppen, och att regeringen lät bryta tillförseln av bistånd till Rohingya-byarna nästan totalt redan tidigt på sommaren.

Militärens svar på angreppen var enligt al Hussein systematiskt, enormt och förödande.

Han befarar nu att situationen kan urarta till precis det den burmesiska regeringen har påstått sig bekämpa.

- Det här kan vara bara den första fasen i en utveckling mot något mycket värre, säger al Hussein.

Enligt al Hussein finns en risk för att flyktingar i Bangladesh rekryteras för att utföra hämndattacker, till exemepl mot buddhistiska tempel och civila.

Det hela riskerar att leda till en större konflikt mellan buddhister och muslimer i området, befarar han.

- Insatserna är enorma. Den här sortens nonchalanta inställning med vilken den burmesiska regeringen har besvarat det internationella samfundets oro är verkligen alarmerande, säger al Hussein till BBC.

Diskussion om artikeln