Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett år sedan terrordådet i Berlin – offer och anhöriga besvikna på Merkel

Från 2017
minnesplats för offren i terrorattacken i berlin
Bildtext Tolv mänskor dödades och tiotals skadades då en långtradare körde på människor på en julmarknad.
Bild: EPA/RAINER JENSEN

Det har på tisdag gått ett år sedan terrordådet mot en julmarknad i Berlin. Tolv mänskor dödades och tiotals skadades då gärningsmannen styrde in en långtradare på marknaden. Ett år senare är fortfarande många sår oläkta.

På måndagen träffade förbundskansler Angela Merkel för första gången mänskor som direkt drabbades av terrordådet i Berlin.

Det var ett för alla parter svårt möte och det hölls utan journalister på plats.

Att det har gått ett helt år innan det här mötet kom till stånd har väckt en hel del kritik och många av offren och de anhöriga är mycket besvikna över hur de har behandlats av staten och den tyska politiska ledningen.

– Man har visserligen i flera sammanhang visat sitt deltagande med de drabbade, men samtidigt saknar de ett statligt erkännande, vilket man har sett i till exempel Frankrike i liknande situationer, säger Kurt Beck som är ombud för offren.

”En klar missbedömning”

Enligt Beck kommer därför Merkels möte med de anhöriga alltför sent.

– Det har från regeringshåll saknats en tydlig signal till offer och anhöriga och det är absolut en missbedömning, säger Beck till rundradiobolaget ZDF.

Nu vill han i alla fall se till att det blir större ekonomiska ersättningar för offren.

Att allt inte har gått som det borde hänger enligt Beck ihop med att man trots allt inte var förberedd för ett sådant här terrordåd i Tyskland.

Gärningsmannen övervakades länge

Samtidigt har det ändå hela tiden sipprat ut ny information om gärningsmannen Anis Amri.

Det är information som inte ger en värst bra bild av polis och säkerhetstjänst och som talar emot att myndigheterna inte skulle ha vetat vad Amri kunde tänkas ha för sig.

Enligt tidningen Die Welt ska myndigheterna ha övervakat Amri redan ett år innan han genomförde sin attack i Berlin.

Varför man trots tydliga bevis på att han var farlig inte ingrep kan ha att göra med att man ville använda honom som lockfågel för att komma hans kontaktnät i Libyen på spåren.

Fyra veckor efter terrordådet i Berlin genomförde det amerikanska flygvapnet en räd mot ett libyskt IS-läger, där man utgår från att Amris kontaktmän ska ha hållit till, skriver Die Welt.

Tre förhindrade terrordåd

För tillfället räknar de tyska myndigheterna med att det i landet finns över 700 islamister som möjligen kan genomföra ett terrordåd.

Genom ett särskilt analysprogram placeras för tillfället omkring 80 personer i den högsta riskkategorin.

De överbelastade säkerhetsmyndigheterna ska enligt tyska medier nu hålla ett speciellt öga på just de här personerna.

Också samarbetet med utländska säkerhetstjänster ska nu fungera bättre än tidigare och enligt inrikesminister Thomas de Maizière betyder det här att myndigheterna kan ingripa i snabbare takt.

– På det här sättet har vi bara i år avvärjt tre terrordåd, säger de Maizière till tidningen Bild.

Till de avvärjda dåden räknar inrikesministern det bomdåd som ska ha planerats av en syrier, bosatt i den nordtyska staden Schwerin.

Diskussion om artikeln