Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lastbil läckte fisk på Kimitoön – hundratals livlösa laxar på vägen

Från 2017
Uppdaterad 19.12.2017 13:19.
Döda fiskar på stamväg 183 på Kimitoön.
Bildtext Fisk på stamväg 183.
Bild: Läsarbild

Ett städpådrag pågick på måndagskvällen på stamväg 183 nära Dalsbruk. En lastbil fylld med döda laxar från fiskodlingen i Kasnäs hade nämligen fått läckage – och ett stort antal laxar hamnat på vägen. Räddningsverket varnade för halka på den åtta kilometer långa remsan.

- Det är fråga om död fisk som transporterades från fiskodlingen, berättar Wilhelm Liljeqvist, vd för fiskmjölsfabriken Salmonfarm i Kasnäs.

Yle Åboland fick in ett tips från allmänheten om laxläckaget, och det var också en tipsare som hade uppmärksammat Liljeqvist om läckan.

- Sedan tog jag kontakt med entreprenören som transporterade fisken och han började genast utreda vad som hade hänt, berättar Liljeqvist.

Vd för Salmon Farm Wilhelm Liljeqvist
Bildtext Wilhelm Liljeqvist (arkivbild).
Bild: Yle/Monica Forssell

Enligt de första uppgifterna handlade det om tiotals, om inte hundratals med laxar, men en senare uppskattning talar om upp till 20 ton fisk. Fisken har spridits ut över en åtta kilometer lång remsa av vägen.

I nuläget är det ändå oklart exakt hur mycket fisk det finns på vägen. Enligt Liljeqvist är uppskattningen på 20 ton grovt i överkant, medan räddningsverket citerar entreprenörens egna uppskattningar. Minst handlar det om hundratals kilo lax.

Såväl personal från fiskemjölsfabriken, entreprenören själv som räddningsverket städade upp laxen från vägen. Räddningsverket gick senare på måndagskvällen ut med en varning om att det kan vara halt på vägen.

- Det är ju inte värst kul att köra på en massa död lax, säger Liljeqvist och uppskattar att arbetet kommer att pågå i flera timmar.

Artikeln uppdaterad klockan 19.39 efter att vd Liljeqvist kontaktat Yle Åboland gällande mängden fisk på vägen. Tidigare nämndes 20 ton både i rubriken och i ingressen, men det ändrades efter att räddningsverket inte kunde bekräfta mängden.

Diskussion om artikeln