Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Toppåret för den finländska ekonomin överskuggas av arbetslösheten bland unga män - chefen för Finlands Bank efterlyser mer utbildning

Från 2017
Chefdirektören för Finlands Bank Erkki Liikanen
Bildtext Chefdirektören för Finlands Bank Erkki Liikanen
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Finlands Bank säger att det här året kommer att bli det ekonomiskt sett bästa på tio år. Tillväxten blir i år 3,1 procent och mattas av något nästa år till 2,5 procent, förutspår banken.

- Exporten går bra, det är fart på investeringarna och konsumtionen ökar, säger chefdirektören för Finlands Bank Erkki Liikanen.

Trots de goda nyheterna förbättras sysselsättningen långsamt. Arbetslösheten ser ut att ha blivit strukturell. Ett problem är att arbetstillfällen och arbetslösa personer inte möts. Nya jobb har skapats delvis inom andra branscher och på annat håll i landet än de jobb som försvunnit.

De som söker jobb har inte nödvändigtvis de färdigheter som förutsätts för lediga jobb.

Liikanen efterlyser satsningar på unga arbetslösa

Sannolikheten för att en arbetslös person ska få jobb har minskat på lång sikt. Sedan recessionen 2008 har arbetslöshetsperioderna blivit längre. Liikanen efterlyser mer utbildning för att råda bot på situationen.

Liikanen är speciellt oroad för unga män. Sysselsättningsgraden bland män födda efter 1980-talet är cirka tio procentenheter lägre än bland män födda cirka 1970.

- Det är mycket dystert för dem. Det här leder till strukturell arbetslöshet om inget görs.

- Det behövs både statliga åtgärder, arbetslöshetspolitik och åtgärder från företagens och medborgarrörelsernas sida för att få de här människorna in i arbetslivet, säger Liikanen.

Liikanen efterlyser aktiverande arbetskraftspolitik och metoder som praktikplatser, läroavtal och andra metoder för att sysselsätta unga personer. Han säger att det här skulle vara mycket positivt både för de berörda ungdomarna och för Finlands ekonomi.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel skriven av Susanna Siironen.

Diskussion om artikeln