Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chefredaktör Kaius Niemi: HS kan fortsätta rapportera trovärdigt om underrättelselagarna

Från 2017
Kaius Niemi i A-studio den 18.12.2017
Bildtext Kaius Niemi besökte A-studio.

Helsingin Sanomats ansvariga chefredaktör Kaius Niemi säger till Svenska Yle att debatten kring tidningens uppmärksammade artikel inte påverkar den fortsatta rapporteringen om underrättelselagarna och signalspaning.

Den omtalade artikeln behandlade Finlands signalspaning och hade också som syfte att väcka debatt om underrättelselagarna som regeringen planerar. Artikeln var delvis baserad på hemligstämplade dokument som har läckt till Helsingin Sanomat.

Du har kallat den journalistiska processen kring artikeln normal. Skapar en sedvanlig process så här mycket debatt om själva rapporteringsprocessen?

– Vår artikel är skriven enligt en normal journalistiks process och övervägning. Speciellt då det är frågan om ett så känsligt material som källa överväger vi våra beslut särskilt noggrant, säger Niemi.

Enligt Niemi beror debatten kring artikeln på att Helsingin Sanomat har misslyckats med att sätta artikeln i samband med den planerade underrättelselagstiftningen.

Artikeln är vattentät.

― Kaius Niemi, ansvarig chefredaktör på Helsingin Sanomat

– Vi får såklart se oss i spegeln och vi får tänka på att artikeln kunde ha skrivits på ett annat sätt, men det har däremot inget att göra med hur vi har hanterat källorna eller med fakta. Artikeln är vattentät.

Debatten har ändå tagit fart som den har gjort. Hur kan Helsingin Sanomat i framtiden rapportera om underrättelselagarna utan att debatten kring denna artikel påverkar rapporteringen?

– Underrättelselagarna kommer att påverka finländares grundläggande friheter och rättigheter, vilket gör att vi har en skyldighet gentemot våra läsare att skriva tydliga artiklar så att läsarna på förhand kan skapa sin egen uppfattning om vad lagändringen skulle innebära för Finländare, konstaterar Niemi.

Är Helsingin Sanomats rapportering trovärdig i frågan?

– Den [rapporteringen] är nog trovärdig. Vår uppgift är att se till att den är trovärdig och att också i fortsättningen göra så bra journalistik som möjligt.

Ger under inga omständigheter upp källskyddet

I den ursprungliga artikeln hade ni också en hel del bilder på röda stämplar som markerar att dokumenten är hemliga. De kan kanske påverka hur läsaren tolkar artikeln. Hur motiverar ni valet av bilder?

– Självkritiken i samband med ifrågavarande artikel handlar kanske just om att läsaren kunde ha fått en bild av de hemligstämplade dokumenten låg i fokus i artikeln, i stället för Signalunderrättelsecentret och dess verksamhet i förhållandet till lagförslaget. I den frågan kunde vi ha gjort bättre av oss.

Hur påverkar det källskyddet att ni publicerar bilder rakt ur hemligstämplade dokument?

– Att publicera bilder på stämplar som i sig självt inte är hemliga påverkar inte direkt källskyddet. Vi har hållit hårt fast vid källskyddet som är en helig sak för journalister, också för Helsingin Sanomat som under inga omständigheter kommer att ge efter i frågan, kommenterar Niemi.

Kaius Niemi besökte programmet A-studio på Yle TV1 och i samband med besöket gav Niemi sin intervju för Svenska Yle.

Diskussion om artikeln