Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre döda och över 100 skadade då tåg föll ned på motorväg i nordvästra USA

Från 2017
Uppdaterad 19.12.2017 06:25.
13 vagnar drogs med då persontåget spårade ur på en bro
Bildtext 13 vagnar drogs med då persontåget spårade ur på en bro
Bild: EPA-EFE/PIERCE COUNTY SHERIFF

Minst tre människor omkom och över 100 skadades då ett persontåg spårade ur på en bro och föll ned på en motorväg i Dupont söder om Seattle i nordvästra USA.

Amtrak-tåget körde första gången längs ett nytt spår då det spårade ur och störtade ned på en motorväg.

Minst två fordon blev under tågets vagnar, men det är oklart hur många som omkom eller skadades i fordonen.

Tåget körde 129 kilometer i timmen då olyckan inträffade efter en kurva, trots att hastighetsbegränsningen på sträckan är betydligt lägre.

Den högsta tillåtna hastigheten före kurvan var 48 kilometer i timmen.

Myndigheter bekräftar att tåget bröt mot hastighetsbegränsningar då det spårade ur
Bildtext Myndigheter bekräftar att tåget bröt mot hastighetsbegränsningar då det spårade ur
Bild: EPA-EFE/WASHINGTON STATE PATROL

13 vagnar drogs med

Det fanns 77 passagerare och 7 anställda ombord på tåget när 13 vagnar drogs med i fallet över motorvägen i delstaten Washington.

Studenten Aleksander Kristiansen från Köpenhamn var på väg till Portland för en dag då det började skaka.

- Jag kom just ut ur toaletten då olyckan inträffade. Min vagn började skaka, verkligt, verkligt våldsamt och saker föll ned på säten. Vi visste genast att det här inte var något smått, beskriver Kristiansen.

Delstaten Washingtons vägverk publicerade snabbt en bild där man ser ett tång hängande över en bro

Tåget spårade ur strax före klockan åtta på morgonen lokal tid i Dupont som ligger 64 kilometer söder om Seattle . Tåget var på väg söderut då olyckan inträffade.

Emma Schafer som var på väg hem till Vancouver satt och slumrade då hennes vagn spårade ur på landsvägsbron. Hon vaknade i en konstig vinkel med vagnen hängande över bron.

- Det kändes overkligt stilla efter kraschen. Det var en massa metall, gnisslande och mycket som slängdes huller om buller. Det var tyst innan folk började skrika och räddningsarbetare anlände, berättar Schafer som kunde ta sig gående från platsen.

Läkaren Nathan Seldon var på väg till Seattle med sin son i en bil, då han körde in in på olycksplatsen. Han ombads hjälpa till med förstavården och han betraktade det som ett mirakel då han såg ett spädbarn som var totalt oskadd.

Varningar före befarad olycka

Don Anderson som är borgmästare i staden Lakewood nära olycksplatsen, hade också varnat för att den nya järnvägslinjen för höghastighetståg som invigdes häromdagen, var livsfarlig.

– Kom tillbaka när det sker en olycka och försök att rättfärdiga otillräckliga säkerhetsåtgärder, sa han för bara två veckor sedan.

Delstaten Washingtons transportstyrelse WSDOT invigde en ny tågstation för höghastighetstågen Amtrak Cascades för bara några dagar sedan. Det var samma slag av tåg som spårade ur.

Det var en del av ett projekt för att spara tid på järnvägssträckan mellan storstäderna Portland och Seattle.

Källor: AP, Reuters, CNN

Diskussion om artikeln