Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hakkarainen gör bort sig om och om igen

Från 2017
Uppdaterad 19.12.2017 19:31.
Teuvo Hakkarainen går genom en dörr.
Bildtext Teuvo Hakkarainen.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens talman Maria Lohela (Blå) gav i dag den sannfinnländske riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen en anmärkning för hans beteende mot en kvinnlig riksdagskollega.

Hakkarainen har också fått en allvarlig varning av sin riksdagsgrupp för sitt beteende i anslutning till gruppens julfest i riksdagen.

Det som hände var att han i berusat tillstånd kysste riksdagsledamot Veera Ruoho (Saml) med våld i riksdagens café.

Ruoho beslöt i dag att hon polisanmäler Hakkarainen.

Förutom detta trängde Hakkarainen samma natt in sig i Blå framtids grupprum och började skvätta alkoholdrycker omkring sig, uppger Aamulehti.

Han uppges ha uppträtt aggressivt och hotfullt då arbetsminister Jari Lindström (Blå) bad honom avlägsna sig. Lindström tvingades backa för att inte dras in i slagsmål, uppger ögonvittnen.

Det är mycket grovt och klandervärt, säger Lohela som nu ska utreda om riksdagsgrupperna ska hålla några julfester alls framöver.

Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot för Sannfinländarna.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Enligt grundlagen ska riksdagsledamöter bete sig värdigt.

- Det gäller också Hakkarainen, konstaterar Lohela.

Hakkarainen har själv erkänt att han i berusat tillstånd antastat Ruoho. Han har också självmant valt att lämna sin post som vice ordförande i Sannfinländarna.

Upprepade tillkortakommanden

Hakkarainen, (f.1960) sitter sin andra mandatperiod som riksdagsledamot för Sannfinländarna. Han var partiets andra vice ordförande fram tills tisdag.

Det är inte första gången som den sannfinländska riksdagsgruppen tvingas ta ställning till Hakkarainens förehavanden.

Partiet vill dock fortfarande inte utesluta Hakkarainen med motiveringen att han klanderfritt arbetat för gruppens och partiets bästa.

Dessutom ses det enligt gruppen som en förmildrande omständighet att Hakkarainen självmant bett om ursäkt samt öppet informerat gruppen och partiet om händelserna.

Förutom opassande beteende har Hakkarainen vållat problem för gruppen med sina uttalanden om bland annat sexuella minoriteter, invandrare, muslimer och ålänningar.

Problembeteendet har oftast förekommit i onyktert tillstånd - Hakkarainen själv säger att han är en helt annan människa när han är nykter. Han har flera gånger meddelat att han ska söka hjälp för sitt alkoholproblem.

För åtta år sedan meddelade dåvarande partiordförande Timo Soini att en dom för rasismbrott betyder uteslutning ur partiet.

Hakkarainen har en dylik dom, men han har fått sitta kvar - liksom alla andra i Sannfinländarna som dömts för rasistiska brott.

Sågade ner träd i fyllan, stal silverbägare från kyrka

Under midsommarfirandet 1985 fick Hakkarainen och några av hans vänner i Viitasaari infallet att plocka fram motorsågarna och börja fälla träd.

- Vi fällde lite träd i fyllan under midsommarnatten. Vi var skogshuggare på den tiden, säger Hakkarainen själv i Aamulehti om händelserna som ledde till dom för skövling.

Året därpå dömdes Hakkarainen för stöld av kyrkans egendom, uppger Seutakuntalainen och flera andra tidningar som citerar Seiska.

Han dömdes i tingsrätten till nio månaders villkorligt fängelse för grov stöld på hösten 1986.

Hakkarainen bröt tillsammans med sina vänner in i en kyrka i Suomussalmi och stal 125 nattvardsbägare av silver, kollektpengar, utländska mynt och 24 flaskor nattvardsvin.

De stulna sakernas värde beräknas uppgå till cirka 15 000 nuvarande euro. En stor del av bytet uppges ha återbördats till församlingen.

Pratet om negergubbar ledde till varning

I oktober 2011 skrev Hakkarainen på Facebook att homosexuella, lesbiska och somalier kunde placeras på Åland för att bilda ett idealsamhälle där.

Uttalandet ledde inte till några reprimander från riksdagsgruppen.

Ett halvt år tidigare, i maj 2011, hade den pinfärska riksdagsledamoten fått en anmärkning av riksdagsgruppen för ett uttalande om muslimer och "negergubbar".

Hakkarainen motiverade sin uppfattning om att det behövs en striktare invandringspolitik under sin första dag i riksdagen (i en filmsekvens på HS webbplats) med följande uttalande om rådande asylpraxis:

- En negergubbe kommer till gränsen, och fast han inte kan säga annat än "asyl", så blir han vips insläppt i landet.

Hakkarainen härmade också en muslimsk böneutropare på videon.

- Men jag håller på att lära mej ... Jag är ju från landet. Säkert kan jag missta mej med enstaka formuleringar - det är sånt som händer. Jag lär mej av mina misstag, sade Hakkarainen då.

Skickade könsbilder med sin jobbtelefon

I mars 2014 uppdagades att Hakkarainen hade skickat vågade nakenbilder på sig själv, tagna med hans riksdagstelefon, till en kvinna.

Hakkarainen sade att hans omdöme svek och att allt berodde på hans egen dumhet. Han säger att han var berusad och att han lockades med i det hela av text- och bildmeddelanden.

Hakkarainen sade också till Yle Nyheter att han blivit utsatt för utpressning i anslutning till meddelandena.

Enligt honom utnyttjades hans berusning medvetet för att det sedan skulle gå att tjäna pengar på situationen.

- Jag är en ärlig man och jag är helt annorlunda i nyktert tillstånd, sade Hakkarainen efter kalabaliken.

Teuvo Hakkarainen.
Bild: Jarno Kuusinen

Saken togs inte upp på Sannfinländarnas riksdagsgruppsmöte. Hakkarainen hade bett om att partiet inte blandas in i det hela.

Spred missvisande uppgifter om Åland

I ett inlägg på Facebook i augusti 2015 föreslog Hakkarainen att alla de 15 000 flyktingar som är på väg till Finland kunde skickas till Åland, som ”trots att landskapet är Finlands rikaste får de största statsbidragen”.

I ett pressmeddelande sade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson att Hakkarainen sprider helt oriktiga uppgifter om statsbidraget till Åland.

Hon önskade att Hakkarainen skulle besöka Åland och bekanta sig med landskapet.

Anmärkning av riksdagsgruppen i februari 2017

I januari 2017 dömde tingsrätten i Mellersta Finland Hakkarainen till böter för hets av folkgrupp på basis av ett inlägg på Facebook.

Tingsrätten ansåg att Hakkarainens text på Facebook stämplade muslimer och var förtalande och smädande. Han krävde att muslimer ska avlägsnas från Finland.

Tingsrätten krävde också att texten tas bort från Facebook.

Försvaret betecknade inlägget som ett övertramp efter terrorattacken i Nice på Frankrikes nationaldag 14 juli.

Hakkarainen fick efter domen en anmärkning av Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Riksdagsgruppens beslut var enhälligt och gruppen meddelade att frågan inte tas upp på nytt.

Efter att domen fallit sade Hakkarainen att han beklagar det inträffade, men att han inte tänker sluta skriva eller uttrycka sina åsikter.

I augusti 2017 skrev Hakkarainen igen om personer som söker asyl i Finland.

Han beskrev hur 35 000 gubbar i sina Converseskor för två år sedan tog sig in i landet och hur allt dukades fram för dem som på bricka, rapporterade bland annat Demokraatti.

Han fortsatte med att kräva att de som fått avslag på sin ansökan måste isoleras från det övriga samhället, och att man kunde sätta värnpliktiga att vakta dem.

Körkortet på hyllan

I slutet av augusti 2017 dömdes Hakkarainen till böter för fortkörning, han körde 143 km/h på ett vägavsnitt med hastighetsbegränsningen 100 km/h, uppger Iltalehti.

Polisen beslagtog riksdagsledamotens körkort efter motorcykelfärden i närheten av hemmet.

- Jag testade cykeln och så slant det lite, sade Hakkarainen.

Hakkarainen har dömts till böter för fortkörning också år 2011.

Riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) talar vid Mauno Koivistos minnesstund i riksdagen den 16 maj 2017.

Riksdagens talman gav anmärkning åt Hakkarainen: "Han har betett sig mycket klandervärt"

Lohela kommenterade Hakkarainen mitt under budgetomröstning.