Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ulla-Lena Lundberg flyttar in i Diktarhemmet i Borgå: "Jag skulle inte ha något emot om Jarl Hemmer spökade här"

Från 2017
Ulla-Lena Lundberg. Äldre kvinnas ansikte i närbild, lätt leende.
Bildtext Författaren Ulla-Lena Lundberg (arkivbild).
Bild: Yle

Svenska litteratursällskapet i Finland har utsett författaren Ulla-Lena Lundberg till ny invånare i Diktarhemmet i Borgå.

- Jag har gamla släktrötter i Borgå och känner mig väldigt hemma här. Det är ett underbart hus och jag gläder mig oerhört över att få bo i en så vacker miljö, säger författaren Ulla-Lena Lundberg, som har valts till ny invånare i Diktarhemmet i Borgå.

"Fantastiskt att få vara på fastlandet igen"

Hon bodde i Borgå i många år innan en rörrenovering blev aktuell i hennes hus. Då flyttade hon bort. I dagens läge bor hon i Mariehamn, där hon har bott i knappa fyra år.

- Jag hade inte räknat med hur tungt det blir att resa av och an som en skottspole. Även om det här kommer lite sent är det fantastiskt att igen få vara på fastlandet.

Har du hört att det spökar i Diktarhemmet?

- Visst har jag hört det, men man får ju ha ett öppet sinne och tänka att det mesta har en naturlig förklaring. Jag skulle inte ha något emot att möta Jarl Hemmer till exempel.

Diktarhemmet i Borgå september 2017
Bildtext Spökar det i Diktarhemmet?
Bild: Yle/Stefan Härus

"Huset är skrämmande stort"

Hemmer var en viktig författare för Lundberg som ung. Hon lärde sig bland annat mycket om inbördeskriget och säger att det handlade om en stor, litterär upplevelse.

- Om han skulle spöka hos mig skulle vi ha mycket att tala om!

Diktarhemmet är ett stort hus med tre våningar och dessutom finns en vacker trädgård. Ulla-Lena Lundberg väntar på att få se vad som sticker upp i trädgården när våren kommer.

- Huset är skrämmande stort och jag har trappat ner rejält när det gäller släktmöblemang. Nu får jag börja från noll med att försöka möblera det här stora huset.

"Det blir en fantastisk lyx att kunna breda ut sig"

Lundberg skrattar och säger att projektet får ta sin tid. Hon har också släktingar som kommer att ställa upp och hjälpa med logistiken.

- Jag flyttar från 75 till 275 kvadratmeter. Jag kommer att ha en representationsvåning och tycker att det blir en fantastisk lyx att kunna breda ut sig.

Lundberg uppskattar att få mer rum för sina tavlor och böcker. Hon flyttar ensam till Diktarhemmet, tidigast i mitten av januari.

ulla-lena lundberg
Bildtext Is är ett av Ulla-Lena Lundbergs mest kända verk.
Bild: Schildts & Söderströms förlag

"Vi är väldigt glada över att just hon flyttar in"

Valet av henne gjordes av en kommitté bestående av representanter från Svenska litteratursällskapet och Finlands svenska författareförening.

- Ulla-Lena Lundberg skapar litteratur med stort djup, som samtidigt berör en bred läsarskara. Vi är väldigt glada över att just hon flyttar in i Diktarhemmet, säger Henrik Meinander, ordförande och professor vid Svenska litteratursällskapet.

För tillfället jobbar Lundberg med olika projekt, men vill inte i det här skedet tala om halvfärdiga arbeten. Hon anmälde själv intresse för att få bo i Diktarhemmet.

- Det återstår att se om boendet också går att kombinera med de perioder av isolering som krävs för de litterära projekt jag ännu hoppas få ägna mig åt, säger hon.

Det är ett underbart hus och jag gläder mig oerhört över att få bo i en så vacker miljö

Ulla-Lena Lundberg

Lundberg blir den första kvinnan som får flytta in i Diktarhemmet. Före henne har sju män huserat i hemmet.

- Jag gissar att det inte precis var till min nackdel i valet av invånare att jag är en kvinna. Det hade kunnat bli en del kritik om valet igen hade varit en man.

Ulla-Lena Lundberg

  • föddes 1947 på Kökar.
  • debuterade som 15-åring med diktsamlingen Utgångspunkt.
  • har skrivit romaner, rese- och faktaböcker samt hörspel.
  • har bland annat tilldelats Finlandiapriset 2012, Karl Emil Tollanders pris 2011 och Runebergspriset 1998.

Diskussion om artikeln