Obehagligt men ofarligt – fem frågor och svar om den ruttnande laxen på vägen i Kimitoön
Det var mycket som förblev oklart efter laxläckaget nära Dalsbruk på måndagskvällen. Hur mycket fisk var det egentligen som låg på vägen? Varför transporterades det ruttnande fisk? Yle Åboland har hittat svaren.
Vad hände?
Ett fordon som transporterade död lax från fiskodlingen i Kasnäs fick läckage på stamväg 183 och fiskar föll ut på vägen. Fiskarna städades sedan upp av transportören, fiskmjölfabrikens personal och räddningsverket.
Transportföretaget i fråga berättar för Yle Åboland att man inte hittat något fel i fordonet. Det var ur en av luckorna som fiskarna läckt ut, men föraren upptäckte inte något fel med låsmekanismen.
- I nuläget ser det ut som att vi måste sätta ett lås på låset för att vara på den säkra sidan.
Hur mycket fisk var det fråga om?
Det var till en början väldigt oklart. De första tipsen talade om tiotals, om inte hundratals laxar, men då räddningsverket först skickade ut en varning om halt före så talades det plötsligt om 20 ton lax på vägen.
På tisdagen klarnade det att det handlade om ca 100-150 kg fisk. Det berättar man från transportföretaget för Yle Åboland. Fordonets totala last rörde sig kring 20 ton, och det var antagligen en kommunikationsmiss mellan räddningsverket och föraren som fick mängden lax på vägen att skjuta i höjden på måndagskvällen.
Varför transporterades det då 20 ton ruttnande fisk på Kimitoön?
Det är som tidigare nämnts fisk från fiskodlingen i Kasnäs. Det var fisk som dött under en längre tidsperiod under hösten och nu skulle transporteras till en anläggning Forssa, i enlighet med EU-direktiv om bland annat hantering av animaliska biprodukter.
- Det var fisk som hade avlidit i bassängen och då en fisk själv avlider så kan den inte användas till livsmedel längre, utan bör transporteras till lämplig behandling. Forssa är den närmaste anläggningen som tar emot den här typen av avfall, förklarar vd Wilhelm Liljeqvist.
Var den ruttnande fisken farlig för hälsa?
- Nej, säger Liljeqvist.
- Lukten skapade förstås obehag, vilket är beklagligt, tillägger han.
Räddningsverket varnade också endast för halka på vägremsan.
Vem är ersättningsskyldig om man tvingas tvätta bilen efter att ha kört igenom fisksörjan?
Det är en svårare fråga. För det första hade varken fiskmjölsfabriken eller transportföretaget blivit kontaktade gällande ersättningar på tisdagen och det är också oklart om sådana skulle vara aktuella.
Enligt Bertil Zetter från Åbolands rättstjänst är den avgörande frågan ifall fisken hamnat på vägen till följd av en olycka eller oaktsamhet från transportens sida.
- Om det klassas som en olycka är varken transportfirman eller fiskens ägare ersättningsskyldig. Men om transportören till exempel lastat fel är det en helt annan femma, säger Zetter.
Men Zetter påminner också om att bilister har ett visst ansvar.
- Ifall man kan väja för fisken kan man inte heller kräva ersättning för skador som orsakats. Som bilist måste man vara beredd på att det finns hinder på vägen – även om det inte är hemskt vanligt att det ligger lax på körfilen, säger Zetter.
Lastbil läckte fisk på Kimitoön – hundratals livlösa laxar på vägen
Räddningsverket varnar för halka på remsan.