Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien sköt ner missil avfyrad av jemenitiska rebeller – anklagar Iran för att utgöra hot för regionen

Från 2017
En missil på ett lastbilsflak i Iran.
Bildtext Saudiarabien anklagar tillsammans med USA Iran för att ha skickat ballistiska missiler till Huthi-rebellerna.

Huthirebellerna uppger att missilens mål var det kungliga palatset i Riyadh där det Saudiarabiska ledarskapet höll möte. Saudiarabien säger att missilen var tillverkad i Iran.

Vittnen i Riyadh säger till nyhetsbyrån Reuters att explosionen som orsakades då missilen sköts ner skakade byggnader i stadens centrum och hördes på långt avstånd.

Saudiarabiens myndigheter uppger att en ballistisk missil sköts ner över södra Riyadh och att bitar av missilen föll ner i flera bostadsområden.

Enligt saudi-myndigheterna skulle missilen ha träffat ett bostadsområde om det inte skulle ha skjutits ner av missilförsvaret.

Missilen avfyrades från Jemen och var enligt Huthi-rebellerna riktad mot det kungliga al Yamama-palatset, alltså kung Salmans residens.

Kungen uppges ha suttit i möte i palatset med landets övriga ledarskap och deras närmaste rådgivare då missilen sköts ner.

Nytt kapitel i kriget

Rebellerna har också tidigare avfyrat ballistiska missiler mot Saudiarabien, inklusive Riyadhs flygfält.

Rebeller i Jemen sitter på ett bilflak med stormgevär i famnen.
Bildtext Huthi-rebellerna tog kontroll över stora delar av landet år 2015.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Huthi-rebellerna meddelar att missilen ska ses som ett nytt kapitel i kriget mot den saudiledda koalitionen.

En talesperson för rebellerna säger ändå att deras missiler kan nå Saudiarabiens oljeanläggningar, militärbaser och kungahusets många palats.

Rebellrörelsens uttalande kan tolkas som ett hot om fler missilangrepp mot en rad olika mål, både militära och civila.

Iranska missiler ett hot för regionen

Saudiarabien var snabb med att uppge att missilen som sköts ner tisdag eftermiddag var tillverkad i Iran.

Saudiarabien uppger att iransktillverkade missiler är ett hot för hela regionen, då landet är villigt att överräcka dem åt aktörer som Huthi-rebellerna.

Sanaa
Bildtext Kriget i Jemen anses var ett led i kampen mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran.
Bild: EPA/STR

Iran antas redan länge ha stött rebellerna med vapen och frivilliga, ofta utländska shia-krigare.

På sistone rapporteras också Iran-allierade Hizbollah ha skickat experter till Jemen för att utbilda rebellerna i användningen av ballistiska missiler.

Iran har ändå förnekat att missilerna som har avfyrats mot Saudiarabien skulle vara tillverkade i Iran.

Värsta humanitära krisen i världen

Huthi-rebellerna har riktat sina sikten mot Saudiarabien på grund av landets ledande roll i den koalition som stöder Jemens regering och internationellt erkända president Abd Rabbu Mansur Hadi.

Saudiarabien har framförallt stött regeringssidan med flygangrepp som har dödat tusentals civila under krigets lopp.

Ett undernärt barn vårdas på sjukhus.
Bildtext Inbördeskriget har lett till att miljoner jemeniter hotas av svält. Framförallt barnen är svårt utsatta då en stor del av landets barn redan före kriget var kroniskt undernärda.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Flygangreppen har ansetts vara så urskiljningslösa att FN i år lade till Saudiarabien på sin svarta lista över aktörer som dödar barn i konflikter.

Den saudiledda koalitionen har också infört en blockad av Jemen som har bidragit kraftigt till den värsta pågående humanitära krisen i världen.

I stället för att förhindra vapenleveranser till Huthi-rebellerna har blockaden orsakat svält, bränslebrist, förvärrat koleraepidemin som härjar i landet och fått den redan usla ekonomin att kollapsa totalt.

Blockaden har nu officiellt lyfts, men fortfarande når ytterst lite hjälp igenom de koalitionskontrollerade hamnarna och flygfälten.

Också Huthi-rebellerna anklagas för att ha förvärrat lidandet då de bland annat har förhindrat det humanitära arbetet, stulit bistånd och har fängslat och dödat civila.

Diskussion om artikeln