Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storslagna planer i julstaden Kristinestad – här är jultomten född

Från 2017
Julbelysning pryder ljusen längs med en gata i Kristinestad. I bakgrunden syns ett vitt stort hus.
Bildtext Staden Kristinestad fortsätter att satsa på att marknadsföra sig som julstad.
Bild: Yle/Juho Karlsson

I några år har Kristinestad försökt marknadsföra sig som julstad. Bland annat har den levande julkalendern varit ett lyckat koncept. Men hur mår julstaden Kristinestad idag?

År 2011 startade man i Kristinestad ett treårigt projekt som skulle göra staden till en julstad. Då lanserades också den levande julkalendern. Det går ut på att 24 fönster i staden pyntas och "öppnas" en efter en precis som en traditionell julkalender.

Hela huvudgatan är också pyntad med juldekorationer som åtminstone faller Kristinestadsborna i smaken.

- Vi har en väldigt fin julstad med mycket fina juldekorationer. Bland annat är Rådhusparken nog en av Finlands snyggaste. En nyrenoverad kyrka har vi också och allt är bra här, säger Lasse Wilhelms.

- Det är bra när det är utsmyckat. Det ger julstämning när man kommer till staden, konstaterar i sin tur Kurt Ivars.

Finns det något som saknas i julstaden Kristinestad?

- Jag har just kommit från tyska julmarknaden i Frankfurt och där fanns sådana här små hyggen. Sådant skulle vi kunna ha här, men där är ju förstås så mycket människor, så det kan vara svårt att få lönsamhet i det här, säger Gerd Metsäranta.

En julgran lyser upp en mörk vinterkväll.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Vill känna småstadsjulstämningen

Men det är inte bara Kristinestadsborna som njuter av julstämningen i staden. Också turister vill se julstaden.

- Nog har vi alltid ett par busslaster som kommer. Vi har mycket dekoration runt omkring i staden och därför tycker människorna om att komma in hit och känna småstadsjulstämningen, säger turistinformatören Helena Kari.

Hur skiljer sig Kristinestad från andra julstäder?

- Åbo och Helsingfors är ju också vackert dekorerade men det är mycket trafik och så vidare. Här känner man lugnet och här kan man titta in i nästan alla trähusfönstren och se när familjen redan sitter vid julbordet, säger Kari.

- Jag kommer ihåg många gånger från barndomen då vi var ute med våra kälkar och smygtittade in i människors fönster och tyckte det var spännande och roligt.

Jultomten från Kristinestad?

Det finns också en idé om att göra staden till en riktig julturistort. En författare i England hävdar nämligen i en av sina böcker att jultomten är född och uppvuxen i Kristinestad och det här vill man gärna ta vara på i staden.

- Tänk om alla världens barn skulle få veta att julbocken är född i Kristinestad i ett litet rött hus därifrån han senare flyttade upp till Lappland och Korvatunturi. Det skulle finnas stora möjligheter i det här, konstaterar Kari.

Det kan dock vara svårt eftersom de flesta ortsbor inte ens vet denna lilla detalj om jultomtens barndom.

- Nej, det var nytt för mig. Jag trodde han kom från Korvatunturi, säger Gerd Metsäranta.

- Nej, det visste jag inte. Det var en stor nyhet det där. Jag har trott att han är från Lappland, konstaterar Kurt Ivars.

Julbelysning på en gata i Kristinestad. Ljusen till vänster i bilden och som är upphängda i stolpar föreställer julgranar, stjärnor och juleklockor.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Bra marknadsföringsgrej

Kristinestadsbon Lasse Wilhelms tror dock fullt och fast på att tomten är född och uppvuxen i Kristinestad. Han anser att det är något som staden verkligen borde ta fasta på.

- Det skulle faktiskt vara en bra marknadsföringsgrej, men säkert ganska kostsamt att sätta igång med. Kanske någon gång.

Kostsamt skulle det säkert bli, åtminstone om staden går in för den linje som Helena Kari fantiserar om.

- Om det skulle komma människor hit från hela världen, så då måste vi kanske bygga en fin flygplats hit så att concorderna från Frankrike och Amerika kan komma hit och studera julbockens lilla röda hus, säger Kari med glimten i ögat.

- Det skulle kunna bli hur stort som helst, men det är bara fantasier och idéer hittills.

Ja, varför inte slå på stort och göra Kristinestad till nästa Korvatunturi. Det hoppas i alla fall Wilhelms.

- Hoppeligen, bara vi skulle få beställa snö hit till julen, så skulle det vara riktigt bra.

Diskussion om artikeln