Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uber är ett taxiföretag anser EU-domstolen i ett uppmärksammat beslut

Från 2017
Uppdaterad 20.12.2017 12:51.
I förgrunden en person i profil som tittar på sin smarttelefon, i bakgrunden Ubers logotyp på en vägg.
Bildtext I förgrunden en person i profil som tittar på sin smarttelefon, i bakgrunden Ubers logotyp på en vägg.
Bild: Splashnews/ All Over Press

EU-domstolen har slagit fast att Uber är ett transportföretag och att det därför bör regleras så som andra taxibolag.

Domstolen i Luxemburg säger i sitt emotsedda beslut att Ubers verksamhet som kopplar kunder med icke-professionella förare är en form av transporttjänst.

-Medlemsländer kan därför reglera de villkor som gäller för tjänsten, anser domstolen.

Hårt slag för Uber

Beslutet är ett hårt slag för Uber som har utlöst hårt motstånd bland taxiföretag och myndigheter över hela världen.

Uber hävdar att det endast förmedlar digitala tjänster med sin verksamhet i över 600 städer. Det multinationella bolaget anser också att beslutet skadar innovation.

- Att betraktas som ett transportbolag kommer inte att ändra på de bestämmelser som vi berörs av i de flesta europeiska länder, säger Uber i ett uttalande.

- Det kommer att skada nödvändiga reformer av föråldrade lagar vilket förhindrar miljoner européer att finna en chaufför bara med ett klick, tillägger bolaget.

Uber har utlöst protester bland taxiförare världen över. Här har taxiförare i Chiles huvudstad Santiago blockerat vägen till flygplatsen i protest mot Uber.
Bildtext Uber har utlöst protester bland taxiförare världen över. Här har taxiförare i Chiles huvudstad Santiago blockerat vägen till flygplatsen i protest mot Uber.
Bild: EPA-EFE/ELVIS GONZALEZ

Bör följa samma regler som andra

Andra taxiföretagare anklagar Uber för att undvika skatter, licens- och bilregistreringskrav samt utbildning av sina förare.

EU-domstolen dömde i ärendet på begäran av en taxiförening i Barcelona som ansåg att Uber-förare bör omfattas av samma bestämmelser som andra taxiförare.

Uber har drabbats negativt av flera lokala domstolsbeslut i Spanien och bolaget har därför endast begränsad verksamhet i landet.

Snaran dras åt

Uber har också haft problem i fler andra europeiska länder, särskilt i Frankrike och Storbritannien.

En arbetsmarknadsdomstol i London beslöt nyligen att Uber måste garantera semester och minimilön åt sina förare om det inte vill förlora sin licens.

Många upprörs också av Uber-förare som har gjort sig skyldiga till brott mot sina kunder.

En Uber-förare i Libanon erkände den här veckan att han hade våldtagit och försökt mörda en kvinnlig brittisk ambassadanställd då hon skulle ta sig hem på kvällen i Beirut.

AFP, Reuters

Diskussion om artikeln