Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Klassisk Helsingforsteater ska kanske säljas: "En av väldigt få autentiska 1800-talsteatrar"

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 12:24.
Rainer Knapas i Alexandersteaterns stora sal.
Bildtext Rainer Knapas i Alexandersteaterns stora sal.
Bild: Yle / Hanna Othman

Statliga Senatsfastigheter utreder nu om det är möjligt att sälja Alexandersteatern i Helsingfors eftersom staten inte har råd att renovera fastigheten. Kulturhistoriker Rainer Knapas anser att verksamheten och huset bör bevaras.

Det är ännu oklart om teatern får säljas. Senatsfastigheter har begärt ett utlåtande av Miljöministeriet om saken.

Ärendet är en långkörare. En försäljning föreslogs redan för tolv år sedan då Finska nationaloperan och Finska baletten flyttade ut ur Alexandersteatern och in i det nya operahuset vid Tölöviken. Då stoppade dåvarande kulturminister Tanja Karpela försäljningen.

Teatern är byggd 1879 och den senaste större renoveringen blev färdig år 1980. På 1950-talet har teatern utvidgats och i den nya delen har bland annat dansgrupper sina kontor och övningsutrymmen.

Alexandersteatern på Bulevarden.
Bildtext Teaterbyggnaden från Bulevardens sida.
Bild: Yle / Hanna Othman

Renovering kostar 30-40 miljoner euro

Enligt divisionsdirektör Tuomas Pusa på Senatsfastigheter behöver fastigheten en ordentlig upprustning.

– En renovering skulle kosta flera tiotals miljoner, förmodligen någonstans mellan 30 och 40 miljoner euro. Huset har ett kulturhistoriskt värde och det finns delar som inte får förändras, säger Pusa.

Det finns vissa begränsningar för hur huset kan användas och hur det kan byggas om. Det innebär att det inte finns obegränsade möjligheter för hur det kan renoveras.

Finlands generalguvernör Nikolai Adlerberg grundade en rysk teater i Helsingfors redan år 1868 och ordnade sedan med finansiering från Ryssland för att bygga huset.

Alexandersteatern på Bulevarden.
Bildtext Tillbyggnaden till höger är från 1950-talet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Teatern betraktades som krigsbyte

På stora scenen ses i dagens läge många gästspel, och det gjorde det också i Alexandersteaterns ungdom.

– Teatern fungerade redan då som en gästspelsteater med trupper främst från S:t Petersburg, säger kulturhistoriker Rainer Knapas.

Då Finland blev självständigt för hundra år sedan betraktades teatern som krigsbyte. Finska operan hade grundats 1911 och flyttade in i byggnaden.

Presidentens teaterbalkong på Alexandersteatern.
Bildtext Presidentens teaterbalkong på Alexandersteatern. Det finska lejonet har målats dit senare,
Bild: Yle / Hanna Othman

"Staten gör sig av med byggnader för att slippa renovera"

Senatsfastigheter äger många byggnader som kan anses vara nationalegendom, som historiska byggnader och museer. Knapas säger att man kan se en trend där ämbetsverket försöker göra sig av med byggnaderna för att slippa upprätthålla dem och göra dyra renoveringar.

Tidigare samlade staten på sig fastigheter och byggnader medan de senaste 10-20 årens utförsäljning är ett nytt fenomen.

Är det en förlust för det finländska folket om Alexandersteatern säljs?

– Att bevara verksamheten och huset är det centrala. Speciellt som huset är en av väldigt få autentiska 1800-talsteatrar, säger Knapas.

Alexandersteaterns stora sal.
Bildtext Stora salen rymmer 500 personer.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ifall Senatsfastigheter får grönt ljus för att sälja teatern kommer det att läggas ut på en öppen budgivning.

Därför vill Tuomas Pusa inte spekulera i hur mycket byggnaden kan komma att kosta. Att i det skedet gissa priset kunde styra budgivningen säger Pusa.

I nuläget utreder Senatsfastigheter om teatern kan säljas. Nästa steg är att föra diskussioner med miljöministeriet som beslutar om teatern verkligen kan säljas.

Yle Huvudstadsregionen: Rainer Knapas om Alexandersteaterns historia och framtid

7:19

Korrigering 20.12 kl. 20:58: Finlands generalguvernör Nikolai Adleberg grundade en rysk teater i Helsingfors redan år 1868, inte 1968.