Stort säkerhetspådrag kring utlysningen av julfreden i Åbo – men inte lika synligt som i fjol
Klockan 12 på julafton utlyses julfreden traditionsenligt på Gamla Stortorget i Åbo. I fjol blockerade försvarsmaktens fordon gatorna nära torget, men i år kommer polisen inte att synas lika stort. Inte heller knivattacken i Åbo har påverkat arrangemangen.
Åbo stad stänger av området kring Domkyrkan och Gamla Stortorget för trafik och parkering redan klockan 9 den 23 december. Staden informerar med förflyttningsskyltar om vilka områden som påverkas. Begränsningarna avlägsnas sedan så snart som möjligt efter evenemanget.
Staden förväntar sig hela 10 000 besökare till julfredens utlysning, som direktsänds i TV1 och på Arenan.
Försvarsmaktens fordon skapade oro i fjol
I fjol skapade säkerhetspådragen stora rubriker. I sviterna av terrorattacken i Berlin, där en långtradare körde in i en julmarknad, blockerade myndigheterna området genom att placera försvarsmaktens fordon i korsningen av Tavastgatan och Nylandsgatan, och vid Domkyrkobron.
Men i år kommer säkerhetspådraget inte att vara lika synligt, berättar överkriminalkommissarie Teijo Ristola för Yle Åboland.
- I fjol hade vi försvarsmaktens fordon där och det väckte lite oro, trots att målet var det motsatta. Därför kommer vi att arrangera det på ett lite annat sätt i år, men hinder kommer det att finnas på gatorna. Området är skyddat, intygar Ristola.
Enligt Ristola har polisen redan arbetat med arrangemangen i några veckor. Men specifika detaljer kring pådraget kan han inte gå in på.
- Det handlar om lite yrkeshemligheter. Men man kan vara lugn. Vi samarbetar nära med andra myndigheter som gränsbevakningen, tullen och försvarsmakten för att se till att det är säkert. Om det hjälper så kan jag berätta att jag själv kommer att närvara, och jag känner mig hemskt trygg, säger Ristola.
Finns det några konkreta hotbilder för tillfället?
- Nej, det finns inga konkreta hot. Vi jobbar hårt med spaningsarbetet hela tiden och det har inte kommit fram några konkreta hotbilder.
Polisen har fått internationell skolning
Inte heller knivattacken på Salutorget i Åbo, där två miste livet och åtta personer skadades, har påverkat säkerhetspådraget.
- Knivdådet i sig har inte påverkat, men nog den allmänna världsbilden – som i och för sig påverkade vårt arbete redan tidigare. Vi har fått internationell skolning gällande hur man kan trygga liknande evenemang där ett stort antal människor samlas på en plats, berättar Ristola.
Hur kommer säkerhetspådraget då att synas i gatubilden?
- Om allt går väl så syns det nästan inte alls. Då har polisen lyckats med sitt arbete. Det brukar vara så att polisen syns först då det har hänt något, menar Ristola.
Räddningsverket har inte höjt på beredskapen
Räddningsverket har i sin tur inte höjt på beredskapen. Julhelgen går helt enligt normala planer, berättar Torbjörn Lindström för Yle Åboland.
- Egentligen har vi inga särskilda förberedelser. Vår beredskap är helt som normal, säger Lindström.
Så till exempel knivdådet i Åbo tidigare i år har inte påverkat er beredskapsnivå under stora publikevenemang?
- Nej, det går helt enligt det normala. Det är andra myndigheter som sedan ansvarar för säkerheten.
Lindström kommer själv att vara jourhavande chef under julhelgen. Hurudan är då julen jämfört med andra helger under året ur räddningsverkets perspektiv?
- Överlag brukar det mer handla om bränder som orsakats av levande ljus och annan öppen eld. Det ser vi gärna att man är försiktig med, säger Lindström.