Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terroristrättegång mot finska muslimer avslutad - domen faller i januari

Från 2017
Uppdaterad 20.12.2017 19:11.
Rättegången mot de tre männen började på fredagen
Bildtext Den utpekade gruppledaren och 37-åringen bestrider åtalen. Bilden är tagen när rättegången inleddes i november.
Bild: Lehtikuva

Terroristrättegången mot tre finska män avslutades i Helsingfors tingsrätt på onsdagen. Tingsrätten avger sin dom i januari.

Alla tre åtalas för förberedelse till brott i terroristiskt syfte. Den utpekade gruppledaren åtalas dessutom för att ha planerat att ge vapenutbildning till terrorister. En annan av männen åtalas för värvning till terroristisk verksamhet.

Åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff på 1,5-2 år för de åtalade. Försvaret yrkar på att åtalen ska förkastas.

Blir det en fällande dom yrkar de tre åtalades försvarsadvokater på högst några månaders villkorliga fängelsestraff.

Blir viktigt prejudikat

I sin slutplädering konstaterade åklagaren att domen i fallet blir ett viktigt prejudikat. Den finländska terrorismlagstiftningen fyller snart 15 år, men vi har nästan ingen rättspraxis för terroristbrott.

En av de centrala frågorna i fallet blir om rätten kan döma någon för förberedelse till terroristbrott utan att förberedelserna är kopplade till ett specifikt terrordåd.

Ingen av de tre männen står åtalade för att faktiskt ha begått något terroristbrott, bara för förberedelse till brott.

Finskfödda och finsktalande

Alla tre åtalade är födda i Finland och muslimer. Två av dem har konverterat till islam i vuxen ålder.

De har alla varit aktiva i en moské i Helsingfors som strävar efter att erbjuda muslimsk service och undervisning på finska.

Planerade Syrienresa 2013

Rättegången handlar om förberedelserna inför männens planerade resa till Syrien i juni 2013. Enligt åklagaren var deras avsikt att dra ut i heligt krig i Syrien.

Männen skulle enligt åklagaren ansluta sig till organisationen Katibat al-Muhajireen (KAM) och strida mot syriska regeringsstyrkor. KAM klassades som terroristorganisation 2014.

De åtalade förnekar att de skulle ha haft för avsikt att ansluta sig till någon terroristisk organisation.

"Vi ville veta mer om läget"

Männen säger att det enda de gjorde tillsammans var att resa i grupp. Alla uppger som motiv att de ville veta mer om läget i Syrien.

Den utpekade gruppledaren säger att han dessutom ville göra humanitärt arbete. De övriga två, en 33-årig man och en 37-årig man, säger att de också övervägde att ansluta sig till den stridande oppositionskoalitionen.

Gruppresan kom av sig

Själva gruppresan kom av sig i Turkiet. Under bilfärden genom Europa blev relationen mellan männen allt mer ansträngd.

I Rumänien nåddes de av nyheten att deras finska kontaktperson i Syrien hade dött i strid. Mannen hade stridit tillsammans med KAM.

Enligt de åtalade var kontaktpersonen en frilansande krigare som deltog i striderna mot regimstyrkorna.

Enligt åklagaren var kontaktpersonen medlem i KAM och den som skulle hjälpa resenärerna in i organisationen. När han dog gick gruppens planer i stöpet.

Åklagaren säger att männen därför blev tvungna att tänka om och fatta sina egna beslut.

Männen gick skilda vägar

Vid den turkisk-syriska gränsen sprack gruppen.

33-åringen bestämde sig för att han inte ville dra ut i krig i Syrien. Han litade inte längre på de andra i gruppen, och bestämde sig för att åka hem.

37-åringen ville inte heller resa in i Syrien tillsammans med den utpekade gruppledaren, så han gick över gränsen ensam och rörde sig på egen hand i Syrien.

Gruppledaren och den fjärde mannen i gruppen, en 20-årig man från Esbo, tog sig tillsammans in i Syrien, men sen gick också de skilda vägar.

20-åringen anslöt sig snart till den organisation som senare blev känd som IS och deltog i striderna. Han dog i strid i januari 2014.

Den utpekade gruppledaren vistades i Syrien i några månader och återvände sedan till Finland.

Mannen säger själv att han gjorde humanitärt arbete i landet. Åklagaren hävdar att mannen samarbetade med Katibat al-Muhajireen, som senare klassades som terroristorganisation.

Läs också:
Terroristrättegången börjar i dag - tre finländska Syrienresenärer står åtalade
Finska terroriståtalade nekar till brott
Terroriståtalad: "Jag ville strida för Syriens förtryckta folk"
Terroriståtalad: "Jag gav ingen militär utbildning till terrorister"
Karaktärsvittne om terroriståtalad: "Han är mot IS, våld och lagbrott"

Diskussion om artikeln