Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Julen förväntas bli lugn på Sandudds begravningsplats - Sanduddsgatan förblir dubbelriktad

Från 2017
skylt om parkering vid Sanduddsgatan
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På julafton kan trafiken kärva till sig vid Sandudds begravningsplats. Men i år väntar sig polisen och Helsingfors stads byggtjänst att det går lugnt till trots att Finland fyller hundra år.

Att sätta ljus på gravarna under julafton är en gammal kär tradition. På Sandudds begravningsplats har det lett till mycket trafik och svårigheter att hitta parkeringsplats under julen.

- Om julafton är mitt i veckan så brukar det vara otroligt mycket trafik just under den dagen. Men nu är julafton på söndagen så jag hoppas att det inte ska vara så mycket trafik, att människor tar sig till gravgårdarna redan på lördagen, säger överkonstapel Heidi Warelius på Helsingforspolisen.

överkonstapel heidi warelius framför polishuset i böle
Bildtext Överkonstapel Heidi Warelius på Helsingforspolisen ska själv jobba på julafton. Hon skulle inte besöka en begravningsplats på julaftonens eftermiddag och kväll när de flesta går.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På Stara berättar produktionschef Tapio Vauhkonen att arrangemangen kring Sandudds begravningsplats den här julen blir mindre omfattande än tidigare år.

- Vi kommer inte att införa något parkeringsförbud på Sanduddsgatan. De enda skyltarna som kommer upp är om den enkelriktade trafiken på Sandstransvägen men det är också bara på julafton, säger Tapio Vauhkonen på Stara som är Helsingfors stads byggtjänst.

Sandstrandsvägen, i bakgrunden syns paviljong där det finns dagis
Bildtext Här blir det enkeltriktat på julafton och parkeringsplatser för ett tiotal bilar på fältet som syns till vänster längst bort i bild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sanduddsgatan kommer att vara dubbelriktad på julafton till skillnad från många tidigare år.

Sandstrandsvägen som går längs badstranden blir däremot enkelriktad på julafton.

Vid Sandudds badstrand öppnas ett fält för parkering, men det är högst ett tiotal bilar som ryms där.

Buss 24 som kör längs Sanduddsgatan ersätts på julafton av 24X som bara kör åt ett håll. Linje 24X kör medsols i Sandudd. Bussen avgår från hållplatsen Posthuset var 15:e minut kl. 10.40-16.10.

Diskussion om artikeln